Galgenmaal…

Ik was van zins iets geheel anders te schrijven, maar al surfend stootte ik op een web-log dat ik je niet wil onthouden.

Wat is de overeenkomst tussen de volgende twee maaltijden?

1: vier stukjes gebakken kipnugget, gefrituurde okra’s, frietjes, salade met blauwe schimmelkaas, vier hardgekookte eieren met kaas, roomijs met pecannoten, twee honingkoeken en twee glazen cola.

2: steak, broccoli met hollandaisesaus, salade, sinaasappelsorbet en iced tea.

Ogenschijnlijk hebben de twee maaltijden niks met elkaar van doen. De ene lijkt min of meer in balans, en de andere bestaat uit junk-food. Toch hebben ze iets gemeenschappelijks. Het betreft namelijk in beide gevallen het galgenmaal van een ter dood veroordeelde in de Verenigde Staten.

Ik vond deze wetenswaardigheid op een web-log genaamd Dead Man Eating. Het is een web-log waarop van elke ter dood veroordeelde in de Verenigde Staten wordt gepubliceerd wat hij of zij als galgenmaal gebruikte. Ook wordt er verteld hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. Bizar, dat is het zeker. Maar ook intrigerend. Ik kon het web-log slechts met moeite los laten. Het lijkt een van oorsprong Nederlands web-log. En ik ben er niet helemaal zeker van of het niet een pastische betreft. Enfin…, ben je voldoende necrophiel ingesteld, en ook nog nieuwsgierig, ga dan je gang.

Het plaatje is een afbeelding van Andy Warhol’s “Big Electric Chair”. Het is een zeefdruk uit het jaar 1967. Warhol maakte talloze prenten van de electrische stoel, in de meest uiteenlopende kleurstellingen.

Philip Ray Workman, die op 9 mei laatstleden werd geëxecuteerd in Tennessee, bestelde een vegetarische pizza. Die zou dan aan een dakloze geschonken moeten worden. De gevangenisautoriteiten weigerden hierop in te gaan.

Wij aten overigens gisteren gegrilde kip.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *