Tongschar met grijze garnalen…

garnalen2

Ik moest vandaag werken, open dag, en een groep studenten van de NTI richting zouden komen. Gelukkig was er nog net tijd om vóór het werk even naar de markt in Helmond te gaan. Groenten, vis en bloemen kopen wij op deze wekelijkse markt.
Vandaag had de vishandelaar mooie tongschar te koop en prachtige grijze garnalen. Ik kocht twee grote vissen en een pond ongepelde garnalen. Daar was een mooie combinatie mee te maken;

Tongschar met saus van garnalen voor twee personen;

De saus;
500 gram garnalen, zelf pellen en de schillen bewaren.
Houd de garnalen apart en zet de schillen op met een bodempje water, een sjalotje, wat peterselie selderij, peper en zout. Laat de schillen 20 minuten zachtjes koken en giet de bouillon dan door een zeef.
Smelt een klein klontje boter in een sauspan en fruit daarin een heel fijn gesneden sjalotje. Voeg er een theelepel bloem bij en fruit even aan.
Doe er dan twee kopjes van de garnalenbouillon bij en roer alles tot een gladde massa.
De saus moet heel licht gebonden zijn.
Breng de saus dan op smaak met peper, zout, versgehakte platte peterselie en een flinke scheut room. Laat alles nog even doorkoken .

tongschar

Maak intussen de tongschar als volgt klaar.
De oven op 200 graden voorverwarmen.
De vis in een ovenschaal naast elkaar leggen, kruiden met peper en zout en overgieten met de garnalenbouillon. Leg een vel alufolie over de vis en zet de schotel zo 20 minuten in de oven.

Schep de vis op borden en serveer met een flinke handvol garnalen en wat saus.
Wij aten er in de schil gekookte nieuwe aardappeltjes bij en verse Hollandse peultjes.
Espresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *