Langres…

 

vakantie juli 2007 043

Dit krijg je wanneer je een punt zachte kaas een dag in een overhete auto laat liggen, en dan nog wel op z’n kant. Het ziet er niet uit, maar de smaak is op z’n best. Wel dezelfde avond nog opeten.

Het betrof een kaasje uit Champagne-Ardenne en het werd in het noorden van Bourgondië veelvuldig aangeboden. We kenden het niet en waren benieuwd naar de smaak. Dus schaften we het in de loop van de ochtend aan in een kleine supermarkt, om het vervolgens te vergeten tot de avond. “Hadden we niet nog een kaasje voor het avondmaal?” Enfin… het was lepelbaar geworden, maar de smaak was  in orde. En eigenlijk at Ellen zo het liefst dit type kaasjes.

Langres heet de kaas, naar het gelijknamige stadje in de Region Champagne-Ardenne. Het is familie van de veel bekendere Epoisses uit Bourgondië. Het is een zachte roodschimmelkaas, gemaakt van rauwe koemelk. Wordt de Epoisses tijdens het rijpen gewassen in de Marc de Bourgogne, de Langres moet het doen met Marc de Champagne. De rijping duurt 3 tot 4 weken, afhankelijk van het formaat van de kaas. De kaasjes zijn rond van vorm, kleintjes wegen minimaal 150 gram, de grote minstens 800 gram. Tijdens het rijpen word de kaas niet gekeerd, zodat hij in het midden een beetje inzakt. Bij het presenteren wil men nog wel eens champage of marc in dat kuiltje gieten, ter verhoging van smaak- en feestvreugde. De kaas smaakt en ruikt pittig en kruidig, de korst licht penetrant maar absoluut niet vervelend. Al met al is de Langres milder dan de Epoisses en het romig karakter komt sterker naar voren. De korst heeft een kleverig-nat oppervlak en de mooie rode kleur wordt extra aangezet met annatto, een natuurlijke kleurstof die wordt gewonnen uit de zaden van de orleaanboom. De Langres is een AOC kaas. Met andere woorden: productie en kwaliteit zijn strikt gereglementeerd. Slechts drie fabriekjes en twee boerderijen houden zich bezig met de productie van dit prachtige kaasje.

De kaas wordt heel sporadisch in Nederland aangeboden. Bij mijn kaasleverant in Luxemburg heb ik de Langres nog nooit gezien, en dat wil toch wat zeggen want die heeft bijna alles. Kom je hem echter ergens tegen: meteen kopen. Het is echt de moeite waard!

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *