En andere genoegens…

 

vakantie juli 2007 048

De fontein verdiende het volle zonlicht, maar op het moment dat wij aankwamen beschikten de weergoden anders. Nog tijdens het fotograferen brak er een zomerse bui los.

Vanuit onze verblijfplaats Autun in de Morvan togen we op een verloren zondagmiddag naar Château-Chinon, een klein stadje met zo’n 2000 inwoners, een goede 40 kilometer verderop. Francois Mitterrand was er jarenlang burgemeester. Men richtte hem ter ere een museum in waar nagenoeg alle geschenken, die hij als President van de Republiek mocht ontvangen, werden ondergebracht. Een Franse trekplijster, een bedevaartsoord. Die bewuste zondagmiddag zag het er grijs van de Franse bejaarden. Wij gingen er niet naar binnen. We kwamen so-wie-so voor iets anders: de Fontein!

De fontein is het werk van Niki de Saint Phalle en haar echtgenoot Jean Tinguely. Het was het afscheidsgeschenk van de voormalige Franse President aan de bevolking van Château-Chinon. Het was even zoeken, maar hij stond er echt. En verder was er niemand…

Wat moet je van zulk een monument zeggen? Het sprankelde, bont en kleurig. Uit alle gaten sproeide water. Alles bewoog, elk figuurtje in eigen kadans en samen als één bonte kermis. Wij vonden het prachtig.

Wat hebben we ook al weer gegeten in het stadje? Verdomd, ik weet het niet meer. Het toetje was in ieder geval crème brullee. Ik dronk, geheel tegen mijn gewoonte, een glas bier bij de maaltijd. De atmosfeer was plakkerig, er zat onweer in de lucht.

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *