Worstjes in de Tajine…

worstjes in de tahin 006

Ik loop een dagje achter met het weblog. Gisteren kwam er van koken niets meer en hebben we een pizza gehaald. Pizza Ellen, zoals gewoonlijk. Een pizza met ham, kaas veel knoflook en artsjokken. Vreemd dat deze pizza nog steeds niet op de kaart staat, half Gemert eet inmiddels pizza Ellen! Maar  over de pizza verder niets dan goeds, voor een keer best lekker en ook helemaal niet zo ongezond als men ons wil vertellen.

Het eten van donderdag moet ik nog wel even opschrijven. Geïnspireerd door het prachtige programma van Rick Stein over het mediteraine gebied, besloot ik de tajine maar eens te gebruiken. Het ding staat al jaren in de keukenkast maar ‘het-komt-er-maar-niet-van’ om er nu eens echt in te koken. Een goede aanleiding was een eenvoudig gerecht dat Rick Stein maakte; worstjes met tomatensaus en ei.
Onze tajine is erg klein, dat merkte ik pas toen ik er in wilde gaan koken. Voor dit worstgerecht nèt groot genoeg. Als ik echt een lamsstoofpot wil maken zou deze te klein zijn. Er moet dus binnenkort een groter exemplaar kekocht worden, want ik heb nu de smaak te pakken.

De tajine gaat gewoon op het vuur, dit soort aardewerk kan hoge temperaturen verdragen.
Worstjes met tomatensaus en ei:

Voor twee personen:
6 kleine lamsworstjes of andere kleine worstjes
1 ui en 1 teentje knoflook, heel fijngesneden
1/2 blikje tomaten of drie verse tomaten, fijngesneden
1 theelepel harissa
een flinke handvol fijngehakte verse koriander en peterselie
3 eieren

worstjes in de tahin 001

Bak de ui en knoflook in de olie even zachtjes aan. Voeg de tomaten, harissa en een deel van de kruiden erbij en laat de saus even zachtjes pruttelen.
Doe dan de worstjes erbij en laat ze, met de deksel erop 15 minuten garen.

worstjes in de tahin 002

Breek de eieren één voor één in een kommetje en laat je in de tajine glijden. Sluit de tajine weer en laat de eieren zo nog een paar minuten garen tot ze nèt gestold zijn, het geel moet nog mooi zacht zijn.
Het moeilijkste van dit gerecht is om de eieren netjes gelijkmatig over de schotel te verdelen. Je moet ook erg verse eieren gebruiken, die lopen minder snel uit.
Bestrooi met gulle hand met de groene kruiden.
Geef er plat brood bij en dip daarmee de saus uit de kom. Lekker met een flinke salade.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *