Kerstip 1: Tulband.

 

tulband 024
Tulband is voor mij heel nostalgisch gebak. Mijn moeder bakte ze heel vaak en in ieder geval altijd met de kerstdagen. Speciaal met kerst werd de tulband bestrooid met poedersuiker of voorzien van een witte glazuurlaag. Een takje hulst met besjes versierde de gebakschaal.
Als kind mocht ik zo vanaf mijn tiende jaar helemaal zelf cake en tulband maken. Wij waren vooral dol op het uitlikken van de beslagkom als het gebak eenmaal in de oven stond. Ik herinner me nog dat ik samen met een vriendinnetje besloot als verrassing een tulband te bakken volgens het beproefde recept van mijn moeder. Mijn moeder was die middag op bezoek bij een tante. Het deeg lukte prima, we proefden er een beetje van, en nóg een beetje…en we vonden het zo lekker dat we al het beslag opaten. Hond Takkie mocht de kom uitlikken! De verrassing voor mijn moeder was twee kotsmisselijke kinderen en een dorstige hond. Sindsdien heb ik het afgeleerd de beslagkom uit te likken!

Vandaag maar vast als eerste kersttip deze tulband. Het recept komt uit een oud kookboek van mijn moeder. De tulbandvorm erfde ik ook van haar.

200 gram boter
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
150 ml melk
de geraspte schil van een citroen
500 gram bloem
1 zakje bakpoeder
150 gram krenten en 150 gram rozijnen, even wellen in water of wat rum.

Smelt de boter en roer er de suiker, vanilliesuiker en citroenrasp door. Klop met de mixer in de hoogste stand en voeg de eieren één voor één toe. Klop zo zeker 10 minuten tot je een mooi schuimig mengsel hebt.
Meng het bakpoeder door de bloem. De mixer uit en de bloem met een houten lepel (liefst met gat) voorzichtig door de massa scheppen. Voeg af en toe wat melk toe tot alles mooi gemengd is. Roer er tot slot de rozijnen en krenten door.
Vet de tulbandvorm goed in en verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht).
bak de tulband in ongeveer 60 minuten gaar. Laat hem even in de vorm staan en kiep het gebak dan op een taartenrekje om verder af te koelen.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *