Kersttip 3: Hazenbout met een stamppotje van pastinaak en aardappel…

 

hazenbout 001

Onze slager hier in het dorp verkoopt af en toe Nederlandse hazen. Prima kwaliteit! Paul kocht er  vorige week hazenbouten. Helaas had ik toen geen zin in iets lekkers en al helemaal niet om het klaar te maken. Paul stopte de bouten in de diepvries tot betere tijden. En vandaag was zo’n dag. Vanmiddag aten we een echt kerstdessert, vanavond de hazenbouten. Nu nog een kerstboom in huis en het is helemaal echt!

Overigens ook een kersttip; als het enigszins mogelijk is, maak dan het uitgekozen kerstgerecht dit weekend al eens op proef! Je weet dan wat er eventueel mis kan gaan, hoe te verbeteren enzovoorts.

Hazenbouten en een stamppotje van pastinaak en aardappel voor vier personen;

4 hazenbouten (één bout per persoon * zie voetnoot)
1 flinke ui, in grove stukken
2 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
1 kleine winterwortel, in kleine stukjes
2 glazen rode wijn, ik gebruikte een barolo
5 jeneverbessen
1 blad laurier
peper, zout
een theelepel tomatenpuree
125 ml room
olijfolie

Braad de bouten in de olijfolie even bruin. Voeg ui en knoflook toe en laat ze even meebakken. Voeg dan de stukjes wortel toe. Doe er de jeneverbessen, laurier en peper en zout bij.
Roer nog een keer om en giet er zoveel  wijn over dat de bouten bijna onderstaan. Smoor het vlees nu verder zachtjes gaar in ongeveer anderhalf tot twee uur.   
* zie ook de voetnoot!
Als het vlees gaar is voeg je een theelepel tomatenpuree toe en de room. Roer voorzichtig om en laat de room nog even inkoken.

Geef er een stamppotje bij van aardappel en pastinaak:
Schil 500 gram aardappelen en 500 gram pastinaak. Snijd ze in stukjes en kook ze gaar met wat zout.
Giet ze af en pers ze door een pureeknijper. Voeg een flinke klont boter toe en wat versgehakte platte peterselie.

* Een hazenbout per persoon is behoorlijk veel vlees, je kunt zo’n bout niet in stukjes delen. Zorg dus     voor gasten met een goede eetlust!

* De gaartijd is heel afhankelijk van hoe oud de haas is. Ik vind dat hazenbouten echt helemaal gaar moeten zijn. In tegenstelling tot een hazenrug, die kun je rosé braden.

We dronken een kopje espresso toe!
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *