Lamsrack en Italiaanse kool…

 

lamsrack en Italiaanse kool 011

De winkels liggen nog vol met allerlei lekkere dingen en na een paar dagen sober eten hadden wij wel weer trek in een mooie maaltijd. Ik kocht lamsrack, een aantal lamskarbonaadjes aan één stuk. Hier in ons dorp een luxe, alleen te krijgen rond feestdagen, daar moeten we dan van profiteren.
Ik maakte ze klaar in de oven met een korstje van kaas, kruiden, knoflook en broodkruim. Twintig minuten op 200 graden zou voldoende moeten zijn. Maar er kwam bezoek en daarom verbleef ons vlees iets langer in de oven. Daarna was het een beetje te gaar naar mijn zijn. Jammer. De smaak was prima maar ik prefereer wat meer rosé gebraden lamsvlees.

Erbij Venetiaanse kool.
We eten eigenlijk veel te weinig kool. Een prima wintergroente. Gewoon uit eigen land, dus geen verspilde Foodmiles. Je kunt er van alles mee doen en bovendien nog goedkoop ook! We gaan dus weer vaker kool eten de komende tijd!
Een mooi recept is deze Venetiaanse kool.
Tegenwoordig worden de meeste groenten zeer kort gekookt of gewokt, bijna alle groenten zijn ‘al dente’. Deze Venetiaanse kool wordt echt helemaal gaar gestoofd in eigen vocht. Een zachte geurende koolsmaak met een lichte toets van wijnazijn maakt dit gerecht tot een prima begeleider van bijvoorbeeld lamsvlees.
Moeilijk te omschrijven, gewoon een keer proberen zou ik zeggen.

Voor vier personen;
1 kleine groene kool, de stronk verwijderen en heel fijn snijden
8 eetlepels olijfolie
1 ui in kleine stukjes gesneden
1 eetlepel gehakte knoflook
zout en flink wat zwarte peper
1 eetlepel witte wijnazijn
wat vers gehakte platte peterselie
Neem azijn en olie van de beste kwaliteit!

Verwarm de olie en stoof daarin zachtjes de ui. Voeg als de ui glazig is de knoflook toe een smoor ze zachtjes mee. Doe er dan de kool bij een schep om en om. Voeg peper en zout toe en de wijnazijn. Schep nog eens goed om tot de kool wat geslonken is en doe dan de deksel op de pan. Laat de kool zo, onder af en toe roeren zeker 1 tot 1 1/2 uur stoven.
Er gaat dus geen water bij, de kool wordt in eigen vocht gestoofd. De temperatuur moet heel laag blijven.
Roer er vlak voor het opdienen nog wat peterselie door.
Een heerlijk groentegerecht en nog goedkoop ook!

We aten er aardappeltjes uit Florenville bij en dronken een mooie Barolo.

© ellen

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *