Linzenschotel…

 

linzen 009

Ik schreef gisteren over de linzen: wel of niet weken? En kreeg onder andere, uitvoerig antwoord van Cucinone. Blijkt dat we net een paar dagen te laat zijn met deze linzenschotel; In Italie eet men traditioneel linzen met oudjaar; “Je wordt dan in het nieuwe jaar rijk, want de kleine linzen staan voor muntstukjes…” Net te laat dus… en de staatsloterij was ook alweer niets… Nou ja, de linzen waren heerlijk, en met zo’n mooi gerecht op tafel ben je toch heel rijk!

Ik besloot het advies van Cucinone  te volgen en de linzen zonder weken gewoon zachtjes te koken. Gewoon af en toe testen of ze al gaar zijn.
De linzen eerst goed wassen en daarna opzetten met ruim water. Deze waren in 45 minuten gaar maar de kooktijd kan variëren.

Linzenschotel voor vier personen;
250 gram linzen, gekookt zoals boven beschreven.
1 winterwortel
2 stangen selderij
1 ui, 2 teentjes knoflook
1 blikje gepelde tomaten
blaadje laurier
1 klein stukje pancetta
1 worstje (ik gebruikte een Ardenner worstje, je kunt natuurlijk ook een mooi Italiaanse worstsoort nemen)
1 kop bouillon
olijfolie
een klontje boter
versgehakte platte peterselie

Snijd de groenten fijn. Verwarm de olijfolie en smoor daarin de ui, knoflook en stukjes spek. Voeg wortel en selderij toe en smoor ze even mee. Dan de tomaten erbij, de stukjes worst en een blaadje laurier.
Voeg dan de linzen toe en breng op smaak met zout en veel peper. Doe er wat bouillon bij en laat de groentenschotel nog 20 minuten op een heel zacht vuurtje staan. Roer er vlak voor het opdienen een klont boter door en flink wat versgehakte peterselie.
Wij aten er knapperig brood bij en een groene salade.

Een prima gerecht voor koude winterdagen. Ik moet zeggen dat de kwaliteit van de linzen goed was, maar niet te vergelijken met de groene linzen uit Puy. Die zijn veel verfijnder van smaak. Ik ga het advies van Cucinone volgen en op zoek naar de Lenticchie di Ustica of de lenticchie di Castelluccio.

En natuurlijk espresso toe!
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *