Platte peterselie, binnen en buiten…

 

platte peterselie 006

Bij de reacties stond de volgende vraag van Marleen. Ik geef maar even op deze manier antwoord dat is, met de foto’s erbij, duidelijker denk ik.

Hoi Paul en Ellen,

Ik heb een vraag over de platte peterselie. Hebben jullie dat zelf staan of koop je dat steeds (jullie gebruiken het veel). Mijn supermarkt heeft het gelukkig. Maar het lukt me binnen niet het langer dan een dag of 5-6 goed te houden. Zelf in mijn balkon heb ik peterselie, geen platte. Die houdt het in de winter ook wel, maar ik vraag me af hoe dat met platte peterselie zit. Lijkt me kwetsbaarder. In ieder geval.. hoe doen jullie dat? Groetjes Marleen

Marleen,

Wij zijn inderdaad grootverbruikers van platte peterselie, natuurlijk voor de smaak, maar ik moet ook zeggen dat ik vaak voor de foto een beetje peterselie toevoeg. Dat maakt dat gerechten er net iets mooier uitzien, wat minder plat.

Ik heb dit voorjaar een zakje platte peterselie gezaaid in een bak en ze na een paar weken uitgeplant in de tuin. (het duurt even voor het zaad kiemt). Ik plantte de peterselie op verschillende plaatsen in onze tuin en hield ook nog wat plantjes over om in een pot te zetten. ( van één zakje zaad houd je een grote hoeveelheid plantjes over).
De peterselie op de foto staat achter in onze tuin op een zonnig plekje. Ik pluk er op dit moment niet zo veel van omdat het daar tegen etenstijd helemaal donker is. De plantjes lijken, ondanks de koude, gewoon door te groeien.
De plantjes op andere plaatsen in de tuin zijn kaalgeplukt en doen even niets.
Zo’n zakje zaad is dus een prima investering, je kunt er maanden van plukken.

                           platte peterselie 001
Op dit moment staat er niet genoeg in de tuin en koop ik op de markt iedere week een bos platte peterselie. Ook de allochtone slagers en -winkels verkopen vaak platte peterselie voor een prima prijs. Voor ongeveer 1 euro koop je een flinke bos. Ik snijd een stukje van de steeltjes af en zet ze in een beker water in de vensterbank. De peterselie blijft op die manier zeker een week goed.
In de supermarkt hebben ze soms ook wel platte peterselie maar dan koop je voor veel geld een miezerig bosje.
De peterselie op deze foto kocht ik vorige week zaterdag bij onze Turkse slager.

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *