Wortelpuree met tijm uit de Provence…

 

wortelpuree met tijm

Het is het seizoen voor winterwortelen, dus eten we winterwortelen en geen bospeen.
Je kunt natuurlijk gewoon een mooie hutspot maken met wortels en uien. Maar winterwortel is een heel inschikkelijke groente en je kunt ze op heel veel manieren gebruiken. Stoof bijvoorbeeld, in plaats van een schep suiker in stoofpotten, eens een winterwortel mee. De wortel geeft op een aangename wijze een lichtzoete toets.

Ook een mooi gerecht is deze puree van winterwortel met tijm.
Gebruik dan liefst tijm uit de Provence, ja die van de bombrief*, heerlijk geurende tijm, bijzonder geschikt voor dit recept. Ik maakte deze puree ook als bijgerecht bij het kerstdiner maar heb het toen niet helemaal beschreven, dus vandaag maar eens extra aandacht voor deze wortelpuree.

Voor vier personen;
1 kilo winterwortels, geschild en in kleine stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
een flinke pluk tijm (liefst die uit de Provence, maar gewone verse tijm mag ook)
zout, peper en een klontje boter of scheutje olijfolie.

Kook de wortels met de knoflook en de tijm in wat gezouten water gaar. Vis de tijm uit de pan (ik gebruik de tijm met steeltjes en blaadjes)
Giet het water af en pureer de wortels. Voeg een klont boter of een scheutje olijfolie toe en wat versgemalen zwarte peper.
Strooi er nog wat gehakte platte peterselie over.

Vandaag aten we vis, gepocheerde snoekbaars, en daar paste deze puree wonderwel bij, maar ook bij een exotisch gerecht met lamsvlees misstaat de puree beslist niet. Gebruik dan koriander in plaats van peterselie.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *