Asperges met gorgonzolasaus…

 

asperge gorgonzolasaus 011

Het is aspergetijd en wij wonen midden in één van de gebieden in Nederland waar de beste asperges geteeld worden, logisch dus dat we ze vaak, maar ook graag eten.
Het staat al geschreven in de kop van dit weblog, we proberen steeds iets anders met deze mooie groenten. Er staan  inmiddels al zeker honderd variaties met asperges te lezen op deze site. (via het zoekmachientje aan de rechterkant van dit weblog, gewoon asperges intypen en kiezen….)

We krijgen ook tips van lezers. Iemand schreef ons via de mailbox over een kok, (sorry, ik weet niet meer wie)  die zegt dat je de asperges niet in water moet koken, maar garen in boter en olijfolie. Dat zou de smaak nog meer ten goede komen! De moeite waard om te proberen, dat gaan we zeker doen. Vandaag echter was er geen tijd voor experimenten. Gewoon, simpel dus, gegratineerd.

Paul bedacht vanmorgen zelfs dat hij maar eens geschilde asperges zou kopen. De grote aspergetelers in ons dorp hebben tegenwoordig allemaal zo’n schilmachine. Je betaalt een euro meer per kilo en je krijgt je asperges keurig geschild mee naar huis. Panklaar. Kersvers.

PICT0012   PICT0009

Maar helaas, vandaag werden de messen van de machine vervangen of geslepen. Zelf schillen dus! Vanaf morgenochtend zijn de schilmachines helemaal klaar voor het nieuwe seizoen is ons verzekerd!
Och en dat zelf schillen is ook wel gezellig. Onthaasten noemen we dat. Gewoon lekker rustig aan de keukentafel, glas wijn erbij, asperges schillen en de dag doorpraten. Een goede manier om een drukke werkdag achter je te laten!

Ik kookte onze asperges vandaag beetgaar, schepte ze uit het kookvocht en liet ze uitlekken.
Daarna maakte ik met het kookvocht een kaassaus, jawel, met gorgonzola! Er was nog een stukje over van gisteren.

Gegratineerde asperges met gorgonzolasaus;
Voor twee personen
1 kilo asperges, geschild en beetgaar gekookt
4 plakken gekookte ham
100 gram gorgonzola
1 eetlepel boter, 1 eetlepel bloem
een flinke opscheplepel aspergekookvocht
scheutje room
peper en zout

Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer goed om en laat even zachtjes doorkoken. Voeg er dan zoveel aspergekookvocht aan toe tot je een mooie gebonden saus hebt. Laat de saus nog even doorkoken en voeg dan wat room toe.
Doe er de in blokjes gesneden gorgonzola bij en laat die langzaam smelten in de saus.
(bewaar een paar stukjes kaas)

Verwarm intussen de gril van de oven op 200 graden.

Verdeel de uitgelekte asperges in vier porties. Draai om elke portie een plak gekookte ham en leg de rolletjes in een ovenschaal. Giet de saus erover en leg de overgebleven stukjes kaas op de rolletjes asperge.
Zet de schaal zo 10 minuten onder de gril tot er een mooi bruin korstje gevormd is.

Serveer met wat gekookte aardappeltjes.

En espresso toe.

Ik ben heel blij dat ik dit stukje toch nog helemaal heb kunnen schrijven, deze computer hapert op een gruuuuwwwelijke manier. Bij alle handelingen die ik verricht komt er een trommeltje in beeld, grrrr, dan moet ik even wachten, grrrrrrrr, typ ik een zin, trommeltje…..Er is iets goed mis!!!
Morgen moeten wij naar de computerdokter!
Wat een gedoe!
© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *