Sachsenhäuser Bäckerkartoffeln…

aardappelschotel 013

Duitsland: aardappelland!
Ik ken in ieder geval geen ander land waar de aardappel met zoveel respect èn fantasie wordt behandeld dan Duitsland. De veelheid aan aardappelgerechten kent letterlijk geen grenzen.
Je hebt Kartoffelauflauf, Reibekuchen, Pellkartoffeln, Kartoffelsuppe, Kartoffelkroketten, Quetschkartoffeln, Kartoffelklösse, Bratkartoffeln, Kartoffelkuchen, Kartoffeltorte,Stampkartoffeln, Kartoffelgemüse, Kartoffelgugelhopf, Kartoffelsalat, Kartoffelwurst…
En dat alles in ontelbare varianten. Elk Bundesland heeft van een aantal recepten wel weer een bijzondere versie op voorraad.
Het kan heel fijn, met toevoeging van uitgelezen ingrediënten, komend uit de beste keukens van het land. Het kan “gutbürgerlich”, het kan als uit de plattelandskeuken.

Ik koos voor een eenvoudig “boeren” gerecht uit Hessen: Sachsenhäuser Bäckerkartoffeln. Het recept is voor vier personen.

1 kilo aardappelen,
2 middelgrote uien,
2 eetlepels boter,
vet om de vorm in te vetten,
pepr en zout,
mespuntje nootmuskaat,
3 eieren,
200 ml room

Schil de aardappelen en snijdt ze in dunne schijven. De uien worden in de boter gebakken, tot ze goudgeel zijn. Vervolgens gaan de aardappelschijfjes in een vuurvaste schaal (rechtop is wat gedoe, maar uiteindelijk geeft dat beter resultaat). De gebakken uien worden tussen de rijen aardappel gedrappeerd. Flink peper en zout erover en de nootmuskaat. De eieren klop je door de room en die pap giet je over de aardappelen.
In een voorverwarmde oven (200 graden) laat je de schotel overveer 55 minuten bakken.

aardappelschotel 001

We aten er biefstuk en tomatensalade bij, we dronken eenvoudige Spaanse landwijn.
Stukje kaas en espresso toe.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *