Kappertjes

kappertjes 004

Silvia wil graag weten waar kappertjes in zout te koop zijn, reden om me nog
eens wat gegevens te zoeken over deze smakelijke vruchtjes.
Kappertjes zijn
de bloemknoppen van de struik Capparis spinoza.
Een
struikachtige plant die vooral voorkomt in landen met een mediterraan klimaat.
Volgens kenners komen de lekkerste kappeertjes van de vulkaaneilanden Salina en
Pantelleria, in de buurt van Sicilie.
Kappertjes worden in het begin van de
zomer met de hand geoogst, vóórdat de bloemen opengaan. Net als olijven moeten
ze geconserveerd worden, anders zijn ze te bitter om te eten. Ze worden meestal
eerst wat gedroogd en daarna ingelegd in vaten met grof zout of gepekeld en in
wijnazijn ingelegd.

De kappertjes in het zout moet je wel even goed spoelen. Als ik ze voor
sauzen gebruik voor bij vis laat ik ze een paar uur in schoon water staan voor
het gebruik.

Als de kappertjes niet geplukt worden gaan ze open en worden het prachtige
witte bloemen, Daarna ontwikkelen ze zich tot kapperappeltjes. Ik heb ze nu even
niet in huis en kan zo snel geen plaatje vinden maar kapperappeltjes zijn eruit
als dikke kappers, meestal met het decoratieve steeltje er nog aan. Lekker in
salades.

In Nederland zie je meestal de kappertjes in wijnazijn maar een goede
delicatessenwinkel heeft ze ook wel in het zout.
De pot op de foto kocht ik
in Maasmechelen in Belgie bij een Italiaanse groothandel. Inhoud bij aankoop
1000 gram. Ik weet niet meer precies wat ik betaalde maar echt duur zijn deze
kappertjes niet.

Kapperappeltjes zijn te koop bij olijvenhandelaren en Italiaanse
delicatessenwinkels.

tuin floor 028

Ik heb ook wel eens de zaden van Oostindische kers ingemaakt in azijn. Ze
lijken dan wel wat op kappertjes en je kunt ze op dezelfde manier gebruiken. Je
moet de zaden van de Oostindische kers een paar dagen ná de bloei plukken.

1 kilo zaden, water en een paar flinke scheppen zout, zoveel dat de zaden
onderstaan.
Laat de zaden zo drie dagen weken en ververs het water één keer
per dag. Laat ze dan uitlekken en drogen op een schone doek.

Voor de azijn:
ongeveer 1 liter witte wijnazijn
1 sjalotje
60 gram
zout
1 eetlepel witte peperkorrels

1 eetlepel gehakte dragon om in de potten te strooien.

Doe de ingredienten voor de azijn in een pan en laat ze op een hoog vuur 10
minuten koken. Laat de azijn afkoelen. Doe de zaden met de dragonblaadjes in
schone potten en giet de kruidenazijn er door een zeef over. sluit de potten

goed af en bewaar ze op een koele donkere plaats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *