Raz el Hanout…

kip 005

Twee maal in de afgelopen weken kookten we een gerecht waarin Raz el Hanout
een voorname plaats innam. Al bij de eerste keer kwam de vraag wat Raz el Hanout
dan wel is. Er kwam ook een antwoord van een lezer, maar aangezien de reacties
onder artikelen nauwelijks gelezen worden lijkt het me goed om er nog eens op
terug te komen.

Martine vraagt: “Raz el Hanout?”

Sanne antwoordt: “Martine,Ras-el-Hanout is een heel lekker (Marrokaans)
kruidenmengsel met een warm-pittige smaak. Te koop in alle Marrokaanse en Turkse
winkels. In de landen zelf heeft elke leverancier z’n eigen ‘geheime’ mengsel,
dus het is zelden precies hetzelfde, en er gaat ook heel wat in (minimaal een
stuk of 12, maar soms wel 40 verschillende smaken en kruiden). Meestal in elk
geval: komijn, kaneel, koriander, peper, kurkuma, kardemom, gember, nootmuskaat,
kruidnagel, karwij, piment, anijszaad, en nog zo wat dus…..Proberen, zou ik
aanraden, want het is een verrukkelijke smaakmaker.”

En Ellen vult aan: “Martine en Sanne, het mengsel is inderdaad overal net
iets anders. Mijn Raz el hanout bevat o.a.: koriander, kurkuma, peper,
kaewijzaad, piment, venkel en fenegriek.
ik kocht het in Frankrijk in de
supermarkt.

De informatie hierboven dekt heel aardig de lading. Maar nog een paar
kanttekeningen van mij.

Het belangrijkste bestanddeel, zeg maar de basis, wordt gevormd door Kurkema
(geelwortel), in ieder geval in die van ons. Je ruikt dat duidelijk terug,
hoewel de geur van Raz el Hanout veel “edeler” is dan Kurkema door de
bijgemengde specerijen en kruiden.

Er zijn op internet allerlei schrijfwijzen aan de orde, wij hebben die van
onze verpakking aangehouden. Ook de vertaling van de Marokkaanse woorden levert
verschillende uitkomsten op. Een veel terugkomende vertaling is: Het Beste
uit de Winkel
.

Sanne schrijft dat elke Turkse winkel het mengsel levert, maar dat durf ik te
betwijfelen. Slechts in het geval dat de Turk veel Noord Afrikanen onder zijn
klandisie heeft zal hij ook Raz el Hanout verkopen. Het hoort niet in de Turkse
keuken thuis. Soortgelijke mengsels zijn wel te vinden in andere Noord
Afrikaanse landen en in het Midden Ooosten.

© paul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>