kip met saffraan en vleestomaat

kip en tomaat 004

Paul beloofde gisteren een recept, “kip en garnalen”, zoiets had hij bedacht
om vandaag klaar te maken. Op dit Ministerie verlopen zaken echter altijd anders
dan gepland…”soms zit het mee, soms zit het tegen…”

Na acht nachten werken was Paul moe, we dronken een glas wijn, en de
vermoeidheid sloeg in alle hevigheid toe! Even geen zin meer om te koken, en
eigenlijk ook even vergeten boodschappen te doen voor de kip/garnaal/groenten
schotel.
Maar wel honger! Wat dan te doen? Improviseren, koken met wat je
nog wél hebt.
Binnenkort kun je nog veel meer lezen over “koken uit de kast”, in het nieuwe
boek van Karin (van Koken met Karin.) Het Ministerie zal graag
aanwezig zijn bij de presentatie van haar nieuwe boek op 4 oktober.

Vandaag alvast maar een eigen bedenksel voor barre tijden; een recept  met
“wat-er-in-de-kast-nog-is-en-je- weinig-tijd-en-zin-hebt-om-te-koken.”

Kip met saffraan voor twee personen.
Er waren twee flinke biologische
kipfilets,
een ui is er altijd en een teentje knoflook ook,
een klein
bosjes verse koriander,
een half een limoentje,in dunne plakjes of schijfjes
(gisterenavond de helft opgegeten, vandaag de rest),
een plukje saffraan
(hebben we op voorraad) en 5 gedroogde chilipepers ook,
raz el hanout (
tijdens de vakantie gekocht), één theelepel was genoeg vandaag.
Om dit alles
mooi te binden gebruikte ik de laatste tomaat van Piet. Ditmaal een grote
gele vleestomaat waarvan ik de naam even vergeten ben.
Belangrijk is in
ieder geval dat het een echte vleestomaat was van ongeveer één pond.
De
tomaat heb ik in kleine blokjes gesneden.

Snijd de kipfilets in reepjes.
Bak de ui en knoflook even aan in wat
olijfolie, voeg de kip erbij en bak ze om en om. Doe de gedroogde chilipepertjes
erbij, de raz el hanout en het plukje saffraan. Roer goed om en om. Voeg er dan
de in blokjes gesneden tomaat bij, laat die even meebakken/smoren en dan de
schijfjes limoen.

Zo’n vleestomaat kan de saus heel mooi binden. Misschien moet je er zelfs wat
bouillon aan toevoegen.
Stoof de kipschotel ongeveer 20 minuten tot de saus
ingedikt is en de smaken mooie gemengd zijn.
Bestrooi vlak voor het opdienen
met versgehakte koriander.
Wij aten er rijst bij.
En natuurlijk een kopje
espresso toe.
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *