Het raadsel van de pan…

pan 002

Het was restjesdag. En dat is heus geen staf! We aten vandaag wat er over was van de kippenpasteitjes van gisteren en daarbij een enorm bord sla met een deel van het kippenvlees, over van de soep van zaterdag. Glas wijn erbij en espresso toe. Prima maaltijd, geen foto’s. Wel heb ik nog plaatjes van eerdere restverwerking, dat komt de komende dagen.

Dan maar het raadsel van de pan. Piet kocht hem ergens in de Berry, dat middeleeuwse graafschap in Centrum Frankrijk. De verkoper wist niet wat het was, Piet weet niet wat het is, en het Ministerie ziet zich voor raadselen geplaatst.

De pan is van ijzer, dik ijzer, en stevig uitgevoerd. Binnenin zijn twee ringen bevestigd, ze hebben er altijd gezeten. De onderkant van de pan is bol (die foto is verloren gegaan) alsof de pan in de opening van een plattebuis kachel geplaatst dient te worden. Bij aankoop was de pan geheel vervet, wat duidt op een lang en intensief gebruik. De overgang naar de steel is afgevlakt, mogelijk diende daar een ander onderdeel of andere pan op geplaatst.

We hebben aan onze keukentafel zitten gokken naar de functie van de pan. Ik herhaal de suggesties niet, binnen de kortste keren ontaardde het in pure onzin. Wij kwamen er niet uit. Maar jij lezer, jij weet ongetwijfeld wat de functie en het nut van deze pas is. Schrijf het ons, we wachten met spanning af…

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *