Lamsrack met kruidenkorst…

 

6 oktober 023

U komt vandaag met velen tegelijk op dit weblog! En dan wordt ik gewoon nieuwsgierig; waar zoekt men op? Wat gaat men eten met de Kerst? uit de statistieken van het laatste uur blijkt de eendenborst, het lamsrack en parelhoen met zuurkool veruit favoriet!

Ons menu voor 20 personen staat vast. Het vlees is besteld, een groot deel van de boodschappen is gedaan. Wij zoeken nog een mooi gerecht voor tweede Kerstdag. Na alle drukte van het diner voor twintig personen op eerste Kerstdag, willen we tweede Kerstdag gezellig samen wat in huis rommelen, een mooi boek lezen en lekker eten zonder al te veel rompslomp.

Het lamsrack lijkt me wel iets, een stukje rib, waarvan de karbonaadjes nog niet losgesneden zijn.

Haal het vlees minstens één uur voor het bereiden uit de koelkast.
Neem 2 sneden oud wit brood (even licht roosteren) en dan in kruimels hakken of rollen,
1 klein bosje platte peterselie, 1 plukje tijm, wat rozemarijn, peper, zeezout (neem fleur de sel), 1 teentje knoflook, alles mooi fijngehakt, en 50 gram gesmolten boter om er een smeuige mengsel van te maken.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Braad het vlees rondom even aan in een platte pan.
Haal het vlees uit de pan en bedek het rondom met het kruiden/kruimelmengsel.
Leg het lamsrack op een platte ovenschaal en laat het zo ongeveer 15 minuten in de oven garen.
Het vlees moet nog mooi rosé van binnen zijn.

Haal het vlees uit de oven en laat het even rusten. Snijd het dan in mooie plakken.

Geef er als garnering in de schil gepofte teentjes knoflook bij en rodewijnsaus:

  • 3 dl bouillon
  • 3 dl rode wijn
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 theelepel appelstroop, tijm, peper en zout.

Smoor de sjalot even in een klein klontje boter. Giet de bouillon erbij en laat inkoken tot de helft Doe de wijn erbij en de tijm en laat de saus nogmaals inkoken. Zeef de saus, voeg de appelstroop toe en laat de saus zo nog zachtjes even doorkoken. Haal de saus van het vuur een klop er vlak vóór het opdienen een paar piepkleine klontjes ijskoude boter door.

Het slagen van deze saus hangt vooral af van de bouillon die je gebruikt. Zelfgetrokken, gelatineuse bouillon geeft het beste resultaat. Met bouillon van een blokje gaat het niet, de saus bindt dan niet en wordt vooral zout.

6 oktober 025

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *