Het Kerstdiner 2008, deel 1

kerst 2008 036

Het is hier rommelig en druk de laatste dagen en er blijft bijna geen tijd over voor het weblog. Maar een verslag van het Kerstdiner mag toch niet ontbreken dus neem ik daar eerst maar een tijd voor.

Ook dit jaar waren we met 20 personen te gast bij de Jongste Bediende en Marleen op de Witte Brug. Het huis is na drie jaar bouwen nagenoeg klaar en er wordt nu echt in gewoond. Moesten we ons vorig jaar nog behelpen met een half afgebouwde keuken, dit jaar was alles tiptop in orde. Dat betekende ook dat we het één en ander aan meubels moesten verplaatsen om een tafel voor twintig personen te kunnen plaatsen. Zoals ieder jaar verhuisden we twee grote tuintafels, plaatsten er nog twee kleinere tafels bij en maakten we, met behulp van een enorme lap stof, van het geheel een prachtige Kersttafel. De moeder van Marleen maakte mooie kerststukjes. Borden glazen en bestek mochten we lenen van een groot horeca bedrijf, de stoelen hebben we geërfd van het café aan de overkant. Potten en pannen hebben we zelf genoeg. Het blijft ieder jaar weer een gigantische verhuizing en organisatie; het samenstellen van het menu, de recepten omzetten naar 20 personen, inkopen van eten en drinken en natuurlijk het koken zelf. Hoewel dat koken eigenlijk het minste werk is.

Een menu voor twintig personen is niet zo makkelijk samen te stellen. Het moet uitvoerbaar zijn in een gewone keuken en ik wil zelf ook rustig aan tafel mee kunnen eten. Al te ingewikkelde gerechten vallen dan af. Ook probeer ik een beetje rekening te houden met de voorkeur van de gasten. De kosten worden samen gedeeld, dus moet ik ook een beetje rekening houden met de portemonee van de anderen, alle inkoopbonnetjes bewaren en zorgen dat het niet al te dol wordt. (dat tellen is overigens niet mijn hobby, sterker nog, ik heb er een pesthekel aan, maar ja, het hoort erbij!)

Uiteindelijk kwam ik tot het volgende menu:

  • Carpaccio van gemarineerde rode biet met forelmousse
  • Tortelini
  • Lamsbouillon met verse tuinkruiden
  • Lamsbout uit de oven met gesmoorde knoflook
  • Gestoofde Italiaanse kool, geglaceerde uitjes met balsamico, boontjes en gegratineerde Rozeval aardappeltjes
  • Kaas; Brie de Meaux en oude Comté
  • Chocolademousse
  • koffie of thee met kerstbonbons.

kerst 2008 049

De beschrijving van de gerechten volgt in deel 2!

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *