Appeltaart met amandelspijs en bitterkoekjes…

taart 021

Ik bakte een tijdje geleden de appeltaart naar het recept van bakker Holtkamp en dat was een succes. Het enige wat aan te merken viel was dat de taart nogal nat was. Er stond in het recept dat je de taart eigenlijk de volgende dag moet aansnijden. Dat lukt hier bijna nooit. Het is alsof mensen al van verre ruiken dat er een verse taart klaar staat, dus meestal is de taart zowat op vóór hij helemaal afgekoeld is. Er is ook bijna niets dat zo lekker vertrouwd ruikt als versgebakken appeltaart. Ik las ergens zelfs een tip van een makelaar dat je als je nu je huis wil verkopen, je moet zorgen dat het huis naar versgebakken appeltaart ruikt als er kopers komen. Dat geeft, volgens deze makelaar, de potentële kopers een extra goed gevoel!!!

Ergens in de verhalen over deze appeltaart las ik dat je in plaats van amandelspijs ook verkruimelde bitterkoekjes kunt gebruiken. Ik besloot dat maar eens te proberen. Dat zou dan in ieder geval het teveel aan vocht wat absorberen. Omdat ik amandelspijs erg lekker vind gebruikte ik én amandelspijs, én verkruimelde bitterkoekjes. Resultaat was een prima taart. Dit keer niet zo nat, gewoon lekker sappig. En de smaak was heerlijk.

Voor een springvorm van 24 cm doorsnee

  • 1/2 citroen, schoonboenen en de helft raspen, dan uitpersen en 1 eetlepel sap gebruiken
  • 125 gram boter (natuurlijk liefst biologische roomboter)
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 1/2 kilo friszure appels, ik gebruikte Elstar, geschild en in plakjes gesneden
  • 75 gram blanke rozijnen
  • 10 gram krenten
  • wat gemalen kaneel
  • 1 el custard
  • 10 eetlepels abrikozenjam
  • 150 gram amandelspijs
  • 10 bitterkoekjes, in kleine kruimels
  • 1 eidooier

Wrijf de boter met de suiker en de citroenrasp tot een egale massa. Voeg 1 eetlepel water toe, kneed tot het water helemaal opgenomen is en meng het bakmeel erdoor. Voeg dan nog een eetlepel water toe en laat het deeg dan een paar uur, afgedekt, rusten in de koelkast.

Doe de appelschijfjes, rozijnen, krenten, de custard, de kaneel en vier eetlepels van de abrikozenjam in een grote kom en schep alles goed door elkaar. Bakker Holtkamp noemt dit de ‘Appelsmort’.

appel

Verwarm de oven tot 200 graden en laat het deeg weer op kamertemperatuur komen. Rol het uit tot een dunne lap genoeg om de bodem en de randen van de vorm te bedekken.

Kneed de amandelspijs met de eidooier en rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot het groot genoeg is om de deegbodem te bedekken. Leg de spijs op de deegbodem en druk goed aan. strooi hierop de verkruimelde bitterkoekjes.

Schep het appelmengsel erop en verdeel hierop de overgebleven appelschijfjes, druk alles goed aan.

Bak de taart 50 minuten op 200 graden, verhoog de temperatuur tot 220 en bak nog 10 minuten.

Laat de taart afkoelen. Verwarm de resterende abrikozenjam met het citroesap en bestrijk er de bovenkant mee.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *