Pörkölt van rundvlees…

Pörkölt

Nog steeds is het koud, het vriest overdag, en ons hele dorp is al dagen wit van de sneeuw. Overal wordt geschaatst, op kleine ondergelopen veldjes, op de visvijver, en zelfs op de kasteelgracht werd vanmiddag geschaatst. Ik maakte vanmiddag een flinke wandeling met Hond Max in deze mooie winterwereld. Hond Max geniet, hij blijkt een echte koud-weer-hond. Thuisgekomen had ik zin in echte winterkost.

Gisteren kocht ik runderstooflappen en nadat ik vanmorgen op de radio een programma hoorde over de Hongaarse opstand besloot ik om het vlees maar op de Hongaarse manier klaar te maken; een stoofpot met veel uien en paprika.

Wij noemen deze stoofpot vaak ten onrechte goulasch. Goulasch is soep, een stoofpot heet Pörkölt.

pörkölt voor vier personen (of twee dagen voor twee personen)

 • 1 kilo rundvlees (riblap of succadevlees) in blokken gesneden
 • 2 grote uien, in kleine stukjes gesneden
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 tenen knoflook, geplet en fijngehakt
 • 2 eetlepels paprikapasta (ik kreeg een potje, bijzonder smakelijk, je kunt ook verse paprika in stukjes snijden
 • 2 eetlepels paprikapoeder (edelsüs)
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theeleple komijnzaadjes
 • 1 theelepel oregano
 • 1 laurierblad
 • een kop bouillon
 • zout en peper

Verhit de olijolie en bak daarin de uien met de knoflook zachtjes lichtbruin. Schep ze uit de pan en bak dan het vlees in dezelfde pan rondom bruin. Doe de uien er weer bij en voeg de paprikapulp toe en alle kruiden. Bak alles nog even en roer goed om en om. Voeg de bouillon toe en laat het vlees zo ongeveer 2 1/2 uur zachtjes stoven. Voeg zo nodig af en toe wat bouillon toe. Het moet een mooie smeuige stoofpot worden. Bind eventueel met wat maizena of Johannesbroodmeel.

Wij aten er aardappelpuree bij en zuurkool. De zuurkool even zachtjes stoven met een paar spekjes.

Een stukje kaas toe en koffie.

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *