Linguine met vongole, (schelpdieren)

 vongole en pasta linguine

Wij hebben nog steeds vakantie en wordt er hier maar onregelmatig geschreven op dit web-log. Wij hebben het gewoon heel druk met wat een mens zoal doet op vakantie thuis… Gisteren waren we te gast bij de Jongste Bediende, hij had heerlijk voor ons gekookt, daarover zal Paul nog een stukje schrijven. Eerst maar eens het eten van vandaag, pasta met kleine schelpdiertjes.

Na alle carnavalsdrukte moesten de voorraden wel weer aangevuld worden en woensdag ging ik met Marleen naar de Sligro in Veghel. Niet omdat dat nu zo goedkoop is. Ik zie daar altijd veel te veel lekkere dingen die nergens hier te koop zijn en dan is zo’n groothandel toch nog duur, maar wel bijzonder. Zo lagen er kakelverse schelpjes bij de visafdeling; Vongole. Vanavond gegeten met linguine, een platte, dunne pasta.

vongole en pasta linguine

Voor vier personen:

  • 1 kilo vongole, of palourdes, of tapijtschelpen. Behandelen zoals mosselen, dus goed spoelen en de openstaande schelpen weggooien. gebruik alleen de levende exemplaren en spoel het zand goed weg.
  • 1 kleine ui en twee teentje knoflook, heel fijn gehakt
  • 4 eetlepels tomaat, uit blik of vers, in blokjes gesneden
  • 1 rode peper, van zaad ontdaan en fijngesneden
  • 1 glas droge witte wijn
  • olijfolie
  • versgehakte platte peterselie

Verhit de olijfolie en bak daarin de ui, knoflook en stukjes rode peper even aan. Doe er dan de schelpjes bij en schep alles om en om. Voeg een glas witte wijn toe. Doe de deksel op de pan en laat de schelpjes in ongeveer 1 1/2 minuut open stomen. Haal zeker de helft van de diertjes uit de schelp. De rest mag met schelp en al in de pan blijven. ( het oog wil ook wat)

Kook intussen de pasta net niet beetgaar en giet ze af. Giet er wat olijfolie over en voeg de pasta bij de vongole. Schep goed om en om en laat alles nog even goed warm worden. Voeg de peterselie toe en dien snel op.

Wij aten vooraf een flinke salade met tomaat en veldsla. Toe een stukje brie de Meaux en oude Comté.

En natuurlijk espresso! Een mooie maaltijd.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *