Parelhoen met appel en room

parelhoen met appel, room en calvados

De helft van deze week bracht ik snotterend en sniffend door op de bank, een flink pak zakdoeken en een schaal mandarijntjes binnen mijn bereik. Om me toch wat te vermaken keek ik Maigret. Paul kocht een tijdje geleden een doos met 15 dvd’s met in totaal 30 afleveringen van de serie verfilmde Maigret’s met Bruno Cremer als commisaris Maigret. Ik keek ze allemaal! Prachtig! Je waant je samen met Maigret even op het Franse platteland van de jaren vijftig of, in het toen al heel mondaine Parijs. Er wordt heel wat afgemoord maar Maigret lost alle smerige zaakjes kalm op onder het genot van een ‘petit blanc’, une bierre, of een glaasje van een of ander plaatselijk gestookte eau de vie. Natuurlijk wordt er ook gegeten in de films; krab, gestoofde haantjes, cassoulet of gewoon een mooi stuk brood met ham. Je krijgt er trek van en zin in vakantie! Woensdag besloot ik dat het tijd werd voor een fatsoenlijke maaltijd en helemaal geïnspireerd door drie dagen Franse film kreeg het eten natuurlijk een Frans tintje; Parelhoen gevuld met appel, geflambeerd met wat calvados. Een feestelijk gerecht. Zou best iets voor de Paasdagen kunnen zijn.

Voor vier personen:

  • 1 parelhoen
  • 2 goudreinetten
  • boter
  • ontbijtspek
  • 1 glas calvados
  • 1 glas witte wijn
  • 200 ml room
  • peper en zout
  • eventueel wat bindmiddel voor de saus.

parelhoen met appel, room en calvados

Het hoen wordt in de oven gegaard. Gebruik een pan die mét deksel in de oven kan. Snijd één appel voor de vulling in stukjes en meng de stukjes appel met een paar klontjes boter en wat peper en zout. Stop de vulling in de parelhoen en bind hem dicht. Bekleed de borst met plakjes ontbijtspek. Dat voorkomt dat het borstvlees te droog wordt. Vaak heeft de poulier de vogel al opgebonden met elastisch garen. Dat is handig, je kunt het spek er dan zo tussen klemmen.

Braad het hoen nu in wat boter rondom aan en flambeer met calvados. Blus af met de witte wijn. Snijd de tweede appel in dikke plakken en schik die in de pan. Giet de room erbij en zet de pan met de deksel erop in de voorverwarmde oven. Braad een kwartier op 200 graden, breng de temperatuur dan terug tot 170 graden en braad het hoen nog een uur. Haal het hoen uit de pan en laat het even rusten. Roer intussen voorzichtig wat bindmiddel door de saus. (ik gebruikte een half schepje Johannesbroodmeel) De appel is nu helemaal gaar en lost met wat roeren op in de saus. Het resultaat is een heerlijke fris- romige smaak. Dien het hoen op met aardappelpuree en een neutrale groente, bijvoorbeeld broccoli.

Een kopje espresso toe, met een glaasje calvados misschien, en je hebt een feestelijke maaltijd.

© ellen

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *