Afhaalchinees en grijze garnalen…

garnalen

Het lukt ons best om de maaltijden voor een week vooruit te plannen. Of we ons ook aan dat lijstje kunnen houden valt te bezien. Vandaag was het niet echt ingewikkeld. Ik hoefde slechts een telefoontje te plegen, en na een goed kwartier naar het Kleine Afhaalchineesje te wandelen, bij ons om de hoek. De maaltijd van gegrild spek, bami en gestoofde kool stond er al klaar. Morgen wordt het al ingewikkelder. Ik moet op tijd vis uit de vriezer halen, en zeker niet vergeten nog even broccoli te kopen.

De foto is van eergisteren. Een salade van grijze garnalen in béarnaise saus op veldsla. Eenvoudiger kan haast niet. Het pellen van de garnalen kost tijd, maar het levert zoveel extra’s aan goede smaak op. Ik koop nooit gepelde garnalen, ik doe het altijd zelf. Ik wacht er doorgaans mee tot er een programma op de radio is dat ik graag wil horen. De zondagochtend is er uitermate geschikt voor. De VPRO zendt dan vanaf 10.00 uur het onvolprezen geschiedenisprogramma OVT uit op Radio 1. Het pellen doe ik op de blinde piloot, ik heb dus alle tijd om geconcentreerd te luisteren.

Sausen, en dus ook mayonaise, maken we meestal zelf. Een goede uitzondering vormen de sausen van de zuurwarenfabriek Devos & Lemmens. Die vinden wij van acceptabele kant-en-klaar kwaliteit. Voor deze salade gebruikte ik hun Béarnaise saus.

Het gaat dus als volgt: Pel de garnalen en doe ze in een kom. Schep er naar believen béarnaise saus over en roer voorzichtig om. Was de veldsla en laat die uitlekken. Leg de sla op een bord en schep er de garnalen op. De sla hoeft niet aangemaakt te worden.

Natuurlijk maak je van de schillen en schokkken, het overschot van het pellen, een heerlijke soep!

© paul

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *