Kabeljauw met ham, aardappeltjes en saffraan

kabeljauw met saffraan, ham en aardappeltjes
Ans appte gisteren: Hier in Spanje is het nasi-dag’. Paul had voor ons eigenlijk iets gepland met kabeljauw en trompette de la mort maar de vertaling van het recept dat hij gevonden had was zo onleesbaar dat hij de moed maar opgaf. “50 gram gedroogde trompetten van de dood, 1 pr witte wijn, peper, zout en 1 regionale sjalot…”  Nou ja, uiteindelijk wilde Paul toch wel iets van het voetballen zien en besloot ik dan maar een Spaans schoteltje te maken met de kabeljauwfilets. Er waren nog vier plakjes mooie serranoham en vier gekookte aardappelen over van dinsdag, daar moest iets van te maken zijn.

 • voor twee personen
 • 2 kabeljauwfilets
 • 2 kleine sjalotten, fijngesneden
 • 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
 • wat olijfolie
 • een plukje saffraan, van te voren in een vijzel even weken en in wat water oplossen
 • 4 plakjes serranoham
 • 4 gekookte aardappelen, in niet te kleine stukjes gesneden
 • wat water
 • scheutje droge witte wijn
 • peper en zout en wat gehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm de olijfolie en smoor de sjalotten en de knoflook even aan. Giet er een scheutje witte wijn bij en wat water. Neem dan een ovenschaal en schik daarin de stukjes kabeljauw. Leg de stukjes aardappel en de plakjes ham erbij en strooi er wat kappertjes of, als je die hebt, wat zwarte olijven tussen. (olijven waren hier helaas op) Kruid de vis met peper, zout en wat peterselie en giet er dan de sjalottensaus over. Laat de visschotel 20 minuten garen in de voorverwarmde oven. Geef er een groene salade bij of een salade van tomaten.
kabeljauw met saffraan en aardappeltjes
Ik dronk mijn kopje espresso in de tuin met een mooi boek erbij onder luid gejuich van de buren die genoten van de voetbalwedstrijd, terwijl Paul binnen via de laptop de wedstrijd volgde en een minuutje later ook de doelpunten bejubelde. Het kan vreemd gaan op de digitale snelweg!

© ellen.

 

Please follow and like us:

One thought on “Kabeljauw met ham, aardappeltjes en saffraan

 1. Omdat ik m.u.v. de kabeljauw alles in huis had (zelfs een rest gekookte aardappelen)
  en de marktkraam mij van verse vis kon voorzien; hebben wij gesmuld van deze ovenschotel.
  Prima recept!

  Hartelijke groet Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *