Wij waren op vakantie en aten…Sardijnse stoofpot met kleine artisjokken

septfontaines mei 2009, verse kleine artisjokken

Verslagen verslag uit Septfontaines Luxemburg.

 

Wij dachten het ditmaal helemaal uitgevonden te hebben; gewoon een labtop lenen van mijn werk en dan via het draadloze netwerk op de camping lekker elke dag een stukje bloggen. Helaas bleek dit te optimistisch gedacht! Deze labtop wil niet dat ik mij met “vreemde draadloze netwerken inlaat”! Na een aantal pogingen, met hulp van alle compu-nerds uit het dorp, bleek glashelder dat het met deze labtop niet mogelijk is om het draadloze netwerk van de camping op te pikken. Als tussenoplossing hebben we nu een usb-stick gekocht om wat foto’s en artikelen op te kunnen slaan (dat kan namelijk ook niet op deze labtop). Een peperdure stick overigens, wij verkopen ze op school voor 1/3 van de prijs die ik hier moest betalen! Maar goed het is vakantie en je wilt wat…

 

Misschien lukt het ons morgen om een internetcafé te vinden en via de stick dit artikeltje te plaatsen.

Er is meer dan genoeg om over te schrijven en nu kan ik in ieder geval een aantal mooie dingen vastleggen. (*

 

Zoals altijd houden we hier een heel luie vakantie, het is al een aantal dagen redelijk tot warm weer en we kunnen eigenlijk iedere dag buiten zitten. De nachten zijn hier nog steeds erg koud. Als de zon ondergaat maken we de kachel aan en zitten we lekker binnen.

We hebben, zoals altijd een grote boodschappenkrat volgepakt met boeken en ditmaal ook een aantal dvd’s.

Onze dagen hier hebben een vast patroon; opstaan, douchen enzovoorts, koffiedrinken en ontbijten, een wandeling met Hond Max, bedenken wat we vandaag zullen eten, boodschappen doen. Boodschappen doen, dat lijkt simpeler dan het is. De dichtstbijzijnde winkel is hier 6 kilometer vandaan; een benzinepomp met bakkerij en wat eerste levensbehoeften. Voor de rest kunnen we kiezen uit allemaal grote supermarkten. België of Luxemburg maakt eigenlijk nauwelijks iets uit in afstand, en in de uithoek waar wij verblijven is ook Frankrijk en Duitsland snel te bereiken. Dat maakt de keus natuurlijk al moeilijk. . Maar de ‘dichtstbijzijnde supermarkt’ ligt toch op ongeveer 20 kilometer van onze verblijfplaats.

In een aantal omliggende dorpjes is nog wel een klein winkeltje te vinden maar er worden er ieder jaar wel een paar opgeslokt door de grote supermarkten.

 

Daar komt nog bij dat de Luxemburgse bevolking voor een groot deel bestaat uit Portugezen en Italianen. In alle winkels kun je daarom een keur aan Portugese en Italiaanse levensmiddelen vinden.

 

Ik heb dus ook een flinke stapel kookboeken in mijn krat gepakt om eens rustig te kunnen lezen over al het moois dat hier in de diverse winkels te koop is:

 

Bosjes kleine verse artisjokken, grote ronde Bretonse artisjokken, diverse soorten risottorijst, pasta in alle maten en soorten, polenta, met en zonder truffelstukjes. Mooie verse groenten en fruit uit het zuiden van Frankrijk of Italië. Een keur aan biologische kippen, kwartels, duifjes. Prachtig rundvlees. En altijd duidelijk aangegeven waar het vee vandaan komt, welk ras, hoe opgefokt en waar het geslacht is.

 

Je snapt wel lezer; “Wat zullen we vandaag eens eten” is hier een moeilijke keuze. Wordt het kalfslever van een mooi biologisch kalf of een grote regenboogforel? Willen we pasta of risotto? Of gewoon Luxembourger Gromperen?

 

 

Zo aten we een van de eerste dagen hier een mooie stoofpot met artisjokken en aardappelen. Een gerecht uit Sardinië, met Luxemburgse Gromperen en Franse artisjokken.

Als je ze ergens ziet, meteen kopen zo’n bosje verse artisjokken! Ik betaalde slechts 1,59 voor dit prachtige bosje!

 

Wij aten ze deze week volgens een Sardijns recept:

 

septfontaines mei 2009

 

Voor twee personen:

 

Een bosje verse kleine artisjokken (zo’n bosje bevat meestal vijf kleine artisjokken, ik gebruikte er vier)

250 gram vastkokende aardappels

1 flinke ui, grof gesneden

2 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook, geplet en fijngesneden

Zout en peper

2 eetlepels versgehakte platte peterselie

 

Zet een kom water klaar met daarin het sap van een citroen. Verwijder alle harde buitenste blaadjes van de artisjokken. Knip de bovenkanten bij, verwijder alle ‘stekelige delen’ en snijd ze in parten. Snijd de stelen bij en schil ze zoals asperges. Snijd ze in kleine stukjes en leg die ook in de kom met citroensap en water.

 

Schil de aardappels en snijd ze in de lengte in parten.

 

Neem een pan met een dikke bodem en verwarm daarin de olijfolie. Fruit de ui en knoflook lichtbruin. Voeg dan de aardappels, de artisjokkenparten, de stukjes van de stelen, zout en peper en peterselie toe en blijf bakken. Schep nu alle ingrediënten een paar keer om en voeg een paar eetlepels water of groentebouillon toe. Laat het geheel zachtjes sudderen tot de artisjokken en de aardappels gaar zijn. Reken op ongeveer 30 minuten. Voeg eventueel wat extra water of bouillon toe.

Schep alles in een mooie schaal en bestrooi met nog wat versgehakte platte peterselie.

 

Wij aten er een kippenpootje bij, maar eigenlijk voldoet deze Sardijnse stoofpot ook zonder vlees prima.

 

Wij aten nog een stukje voortreffelijke Brie de Meau.

En natuurlijk een kopje espresso toe.

 

© ellen.

 

* Het is ons dus helaas niet gelukt om tijdens de vakantie stukjes te publiceren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *