Dutch oven…

DSC_0010
Dutch ovens komen al sinds lange tijd niet meer uit Nederland. Sinds de Engelse Quaker Abraham Darby in 1704 de kunst van het potten maken afkeek in onze streken, en zijn zaakjes goed patenteerde, worden de gietijzeren pannen voornamelijk geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk en de U.S.A. De naam Dutch oven bleef…

De methode van produceren en de erbij behorende kooktechniek waren allang bekend in Engeland, maar de Nederlandse pannen waren gewoonweg beter. Tot Darby ontdekte waarom, en hij de productie ging toepassen op vroeg-industriële schaal.

Enfin, het betreft zware gietijzeren pannen. Je hangt ze boven, of zet ze rechtstreeks op het houtvuur. De deksel kan omgekeerd worden zodat je er houtskool op kunt storten. Op die manier heb je onder- én bovenwarmte. Je pot werkt dan min of meer als een oventje. Op het houtskool van de deksel kun je vervolgens weer een koekenpan plaatsen.

Wanneer je de techniek onder de knie hebt moet het vervolgens mogelijk zijn om een gecompliceerde maaltijd in een keer te bereiden, met gebruik van relatief weinig brandstof. Van de zomer gaan we uitvinden hoe dat werkt.

We kregen de set geschonken van de beheerder van het landje waar ons Luxemburgs onderkomen staat. Beheerder Joop is dol op BBQ en andere vormen van buiten koken en zijn verzameling apparatuur is indrukwekkend.

Helaas moet hij ons verlaten, hij heeft een nieuwe betrekking gevonden. En op die plaats kan hij slechts een gedeelte kwijt van zijn spulletjes. Hij schonk ons dan de Dutch oven. Maar ook een soepketel met standaard en een rookoven. Wij zijn hem dankbaar, dat begrijp je…

Om je enig idee te geven hoe het werkt met die Dutch oven kun je hier doorklikken naar een YouTube filmpje.

© paul

Please follow and like us:

3 thoughts on “Dutch oven…

  1. Dat is nog eens leuk, en helemaal verdient! Als ik zie wat jullie allemaal koken daar in Luxemburg was dit waarschijnlijk geen moeilijke keuze voor ‘Joop’ , een betere bestemming had hij niet kunnen bedenken.
    Ik vind de koekenpannen erg veel op Lodge lijken, die vind ik zoooo gaaf, heb er nog niet eentje maar staat hoog op mijn verlanglijstje.
    Heel veel plezier met jullie ‘nieuwe’ aanwinst, we zien de experimenten wel voorbij komen, leuk!

    Groet, Karin

    PS leuk filmpje, je zou er zin in krijgen 😉

  2. Gefeliciteerd met de nieuwe aanwinsten, wel een beetje jaloers. Aan te raden blog over Amerikaanse Dutch ovens en ander gietijzeren kookgerei met heel veel tips, achtergrond en bovendien leuk geschreven: http://blackirondude.blogspot.nl/ helaas niet meer zo trouw regelmatig bloggend zoals jullie maar toch de moeite waard vind ik. Kook ze!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *