Ragout van champignons en ham…

 ragout 002

Ik kocht vandeweek een te ruime hoeveelheid ham voor bij de asperges. En aangezien ik de plakken dik had laten snijden, was het overschot verre van geschikt om te dienen als boterhambeleg. Maar goed, ik moest er toch iets mee. Ik besloot gisteren dan maar een ragout te maken van die ham, met paddenstoeletjes. Het recept is voor twee personen.

  • 2 ons (achter)ham in blokjes gesneden,
  • 1 doosje grotchampignons,
  • 1 ui,
  • 2 tenen knoflook,
  • olijfolie,
  • peper en zout uit de molen,
  • handje vers gehakte peterselie,
  • scheut room,
  • scheut water.

Verhit olie in een stoofpan en voeg de fijn gehakte ui en de gesnipperde knoflook toe. Laat dit even mooi glazig worden en voeg dan de fijn gesneden paddenstoelen toe. Laat die even mee bakken. Dan de ham erbij en een scheutje water. Flink peperen en spaarzaam zijn met zout (i.v.m. de ham). Laat nu alles met gesloten deksel een minuut of tien stoven. Voeg dan een scheut room toe en laat het vocht (zonder deksel) inkoken tot een smeuïge ragout ontstaat. De gehakte peterselie er op het laatst bij en het gerecht is klaar.

We aten de ragout met “kant-en-klare” spätzel. Ik kom daar later nog over te schrijven. Een flink bord gemengde sla completeerde de maaltijd. We dronken er een glas Barbera d’Asti bij van de nieuwe voorraad (12 flessen, wat een feest).

Koffie en een chocoladebonbon toe.

© paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *