Course des garcons de café…

We slenterden door een gigantisch koopcentrum op de grens van België en Frankrijk. Ellen schoot een kleine bazar binnen, ze zag het gietertje waar ze al zolang naar zocht. Ik sjouwde wat verveeld achter haar aan. Aardewerk in opzichtige kleuren, potten en pannen die na aanschaf weer snel op een vlooienmarkt zouden belanden. Enfin, de rommel die je dacht nodig te hebben, maar niet heus… Ik zag er geen been in.

Achter in de zaak hing het notoire rek met wenskaarten. Wenskaarten hebben ze namelijk altijd in dat soort zaakjes. Onder het mom van “gezellig en leuk” etaleert men massa’s flauwe prentjes, al dan niet in kleur. Ik mag graag de andere kant op kijken. Het was dan ook Ellen die deze foto ontdekte tussen al die goed bedoelde rommel.

De foto laat een beeld zien van een hardloopwedstijd voor kelners in Parijs. Ze stormen met z’n allen over de Place de la Madeleine. Het jaar is 1951.

Het plaatje komt uit de collectie van Keystone, een fotoarchief dat bestaat sinds 1927. Het bedrijf heeft vestigingen in een aantal grote plaatsen in de wereld, ook in Parijs. Ze beheren een collectie van een goede vijftien miljoen foto’s. Ze hebben werk van alle groten uit de fotowereld. Spijtig genoeg kon ik niet achterhalen van wie dít beeld is.

Die wedstrijd bestaat overigens nog steeds. Tegenwoordig heet het Course des Garcons de Café et des Serveuses. Vanaf het Hôtel de Ville in het 4e arrondissement wordt er een rondje gemaakt van zo’n acht kilkometer. De jongens en meisjes dragen een dienblad mee met daarop een fles water en drie glazen. De eerste prijs bedraagt zes honderd euro, alleen beroeps mogen deelnemen. De wedstrijd vindt dit jaar plaats op de laatste zondag van juni.

Ik kende het fenomeen niet, maar terug in Luxemburg zag ik in de lokale courant een artikel en plaatje van een zelfde fenomeen, maar dan met bladen Bofferdingbier. Ook op internet vind je de wedstrijden. Het blijkt dat Amerikanen er dol op zijn. Maar wordt iets populair, dan kan het niet anders of vervlakking steekt de kop op. Bij al die wedstrijden mag iedereen mee doen. Het wordt al snel weer volksjolijt.

Nee, dan die Omloop van het Cafévolk uit 1951. Alles écht, iedereen in uniform. Geweldig…

© paul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *