De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 63…

IMG-20140530-WA0005
30-05-2014. De etappe ging van Estella naar Torres del Rio, 30 kilometer.

De kookboekenserie Culinaria staat de plank links boven in onze keukenboekenkast. Door de jaren heen hebben we alle delen bij elkaar gesprokkeld. Voor een deel kozen we voor de Duitse uitgaven want die zijn vaak uitgebreider en ook goedkoper.

De receptuur schiet zo hier en daar wel eens tekort, maar de delen geven erg veel achtergrondinformatie over de landen en streken waarover ze handelen. Culinaria Frankrijk begeleidde ons al menig keer op onze uitstapjes naar dat land.
Bodegas Irache

In Culinaria Spanje lazen we over die bijzondere bron aan de rand van het wijnplaatsje Irache. Men noemt het Bodega Irache en pelgrims hebben er de keuze uit twee kranen. De ene geeft koel helder water, uit de andere vloeit de goede wijn van de streek. En dat allemaal gratis en voor niks. We gaven de wetenschap aan de Jongste Bediende mee zodat hij ervoor kon zorgen dat de pelgrims er hun voordeel me zouden doen. Ik weet niet of de boodschap is overgekomen, misschien dat de wandelaars via andere wegen bij de Bodega geraakten. Zoveel is zeker, ze hebben er geen water getapt.

Enfin,.. evenals de dag hiervoor vertrokken de wandelaars zonder ontbijt, wel dronken ze een stevige kop koffie. Zoals te verwachten deed zich al snel een mogelijkheid voor om vers brood in te slaan. De wandelaars bezochten dan de Bodega van Irache en verkozen hierna een alternatieve route, aanbevolen door verschillende medepelgrims.

De route voerde hen door een wijds landschap, een heuvelachtige omgeving. De wandelaars trokken langs graanvelden, olijfbomen en steeneiken, een naar kruiden geurend land. Uit het pelgrimsgidsje leerden Ans en Jan dat ze ook een hoop affodil zouden zien. En misschien was dat ook wel zo, maar de pelgrims hadden er geen benul van hoe affodil eruit zag…
IMG-20140530-WA0006

Het was fijn wandelweer, niet te warm, niet te koud, regelmatig zon en een enkele drup regen, het maakte dat de regencapes nauwelijks uit de rugzak kwamen.

Redelijk vroeg in de middag liepen de wandelaars het dorpje Torres del Rio binnen. Een vriendelijk dorpje, het leek wel of elk gebouw werd opgeknapt.

De wandelaars vonden er onderdak bij Signora Mari. Jan schrijft: We zennur in de kost! Maar evengoed moesten de wandelaars wél hun avondmaaltijd zelf bereiden. Het werd een pastaschotel…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen. En voor het overzichtskaartje van Sas: klik op de link hieronder.<iframe src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zdjs6EO5tq8A.klZPafK3sUQo” width=”640″ height=”480″></iframe>

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *