De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 56…

water 23-05-2014. De etappe liep van Osserain naar Ostabat-Asme, 23 kilometer.

My Beautiful Laundrette, het is wat mij betreft de op één na aardigste Britse film uit het Thatcher-tijdperk. Stephan Frears maakte de bijtende aanklacht tegen rascisme, tegen  polarisatie en tegen armoede. En Frears deed het zó dat er ook nog wat te lachen viel.

Twee jongemannen, een rijke Pakistaan en een arme Engelsman beginnen een wasserette en een liefdesrelatie. De complicaties zijn natuurlijk oneindig, in beider families, in de omgeving, maatschappelijk en sociaal. Enfin, bekijk het zelf maar, de DVD is nog steeds verkrijgbaar. Of Ans de film gezien heeft, ik weet het niet. We hebben het er nooit over gehad, bij mijn weten. Maar ik acht de kans evenwel lang niet ondenkbaar, Ans houdt van film.

Én Ans en Jan dat is wasserijvolk, het zit er diep in en je krijgt het er niet zomaar uit. Zo bezochten ze vandaag een wasserij in Baskenland, een excursie zogezegd. En ze sleepten dan ook nog twee bevriende vreemden mee… Maar ach, bijkomende gedachte van de wandelaars was dat dit waarschijnlijk de enige plaats zou zijn waar ze, na een regenbui van drie uur, hun spullen weer enigszins droog en toonbaar konden krijgen.

De ellende begon al tijdens het ontbijt; een stortvloed aan water gutste naar beneden en hevige wind stak op… Niet dat het de pelgrims weerhield om zich op het pad te begeven. Het leek zelfs even of de weergoden respect toonden voor het feit dat de wandelaars zich, goed ingepakt en onverschrokken, in beweging zetten; de zon begon er spontaan van te schijnen. Maar ach lezer, het was slechts van korte duur, van zeer korte duur…

De eerste kilometer was nog niet geslecht of het begon te hozen. En het hield niet meer op. Na drie uren lopen soppen kwam men bij het plaatsje Saint Palais. Om in het plaatsje te geraken diende een oude spoorbrug te worden overgestoken. Het was de moeite om die oversteek te maken, want het plaatsje bood gelegenheid om een beetje op te drogen. Eerst in die wasserij, en daarna in het plaatselijk restaurant. Ik heb je nog niet verteld dat de wandelaars ook deze dag genoten van het gezelschap van Karin uit Nederland en Patrick uit België.

Het bezoek aan de wasserij had tot gevolg dat het gezelschap in iets minder deplorabele toestand het restaurant in schoof, de uitbater fronste evenwel zijn wenkbrauwen. Wat moest hij met die vier verzopen katten? lunch

Een beetje charme, misschien een beetje pelgrimscharisma en het ijs was snel gebroken. De wandelaars waren welkom aan de dis. De waard kookte een maaltijd in vier gangen: vooraf een terrine van vismousse, dan een soort van assiëtte van fijn worstvlees, eieren, sla en fruit,  en daarna schijven rosbief in een rodewijnsaus met boontjes. Kaasje en koffie toe… (Ik beschrijf een en ander vanaf aangeleverde foto’s, ik zou er zomaar een beetje naast kunnen zitten.)

Uitbuiken heette het in oneerbiedige bewoording, maar voor de reizigers was het gewoon uitrusten van een stormachtige ochtend. Dat was wat ze deden na het stevig maal. En toen ze dan eenmaal weer en route gingen bleek er een omslag te zijn geweest in het weer. Het wolkendek was opengebroken, de zon stond te stralen, de lucht was egaal blauw. Het landschap dat zich aandiende bood de mooiste vergezichten van de dag.

Karin en Ans waren het wildplassen intussen zat. Té hoog nat gras, modder onder struiken, nieuwsgierige passanten, enfin, je begrijpt de portee lezer… water Toen de wandelaars dan weer eens een huisje passeerden belden de twee dames aan. Of ze gebruik mochten maken van het toilet? De Madam die de deur opende vond het prima. En of de pelgrims zin in koffie hadden vroeg ze. En in een mum van tijd toverde ze vier dampende bakken tevoorschijn. Aardige Madam!..

Dan zagen de wandelaars in de verte Osnabat liggen, het was nog zeker een uur dalen. Echter het noodweer sloeg weer toe, felle wind en hoosbuien, het hele stuk tot aan het pelgrimshuis.

Gedeelde smart was halve smart lezer, en gedeeld geluk telde dubbel. Ans schrijft: Kei skonnen dag was het. We hebben intens genoten. En ze dronken gevieren een goed glas Baskische EKI

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen. En voor het overzichtskaartje van Sas: klik op de link hieronder.<iframe src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zdjs6EO5tq8A.klZPafK3sUQo” width=”640″ height=”480″></iframe>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *