Een soort Goulaschsoep…

goulashsoep
Ik had het stikdruk de afgelopen dagen. En ook Ellen diende te woekeren met haar tijd. Voor een uitgebreide maaltijd was weinig ruimte. Maar aangezien de zaterdaggasten toch gewoon zouden blijven komen nam ik mijn toevlucht tot de beproefde truuk: ik maakte een maaltijdsoep.

Het recept kwam ik enige weken geleden tegen in een Duits jachttijdschrift van een bevriende Luxemburger, ik schreef het over in mijn Rode Boekje. In het oorspronkelijk recept werd hertenschouder gebruikt. Ik heb de receptuur wat aangepast, ik geef je de bereiding zoals ik die gisteren deed.

 • 1300 gram dikke sukadelappen,
 • 2 grote uien,
 • 3 tenen knoflook,
 • 500 gram aardappelen,
 • 500 gram paprika,
 • 100 gram tomatenpuree, bij sterk geconcentreerde puree iets minder,
 • 1 vers pepertje,
 • 3 flinke eetlepels paprikapoeder (mild),
 • 1 theelepel karwijzaad,(Kümmel),
 • 1 snuif oregano,
 • rasp van een halve citroen,
 • olie,
 • 3 liter bouillon,
 • wat geklopte room
 • peper en zout.

Maak het vlees schoon, haal zenen en dergelijke weg. Snijd het vlees in flink dobbelstenen. Bak het vlees aan en doe het dan over in een soeppan. Doe de tomatenpuree erbij en overgiet het vlees met de bouillon. Breng het geheel aan de kook. Snijd ui en paprika fijn en snipper de knoflook. Laat de ui en knoflook in een koekenpan op middelhoog vuur glazig worden. Voeg dan de in blokjes gesneden paprika toe en laat het geheel even stoven. Dan het paprikapoeder erbij en nog even laten bakken op hoog vuur. Maak vervolgens met een scheut bouillon en een houten lepel de aanbaksels van de bodem los en stort het geheel bij de soep. Voeg de oregano en het karwijzaad toe en het fijngesneden pepertje. Na een half uur kunnen de in blokjes gesneden aardappelen erbij en de rasp van een halve citroen. De soep mag op een heel laag pitje nog een ruim uur trekken. Afmaken met peper en zout.

De soep heet opdienen met een kloddertje geklopte room. Knapperig stokbrood en goede boter erbij.

© paul

 

Please follow and like us:

2 thoughts on “Een soort Goulaschsoep…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *