De lange weg naar Santiago de Compostella, intermezzo: doedelzakker voor Jan…

doedelzakspeler kerk Avioth
Enige dagen geleden maakten wij, Ellen en ik, onze eigen pelgrimstocht. We trokken door de Gaume naar de Abdij van Orval, aan de Franse grens. We doen dat vaak, het gebied trekt ons aan, zo ook de Abdij, de Brouwerijen. We stappen dan altijd even af in het Franse dorpje Avioth, net aan de overkant van de grens. Vijf huizen en een varkenskot omvat het gehucht, plus een pelgrimshuis, een restaurant, een boekenantiquariaat en een Gemeentehuis, annex crèche, annex lagere schooltje met twee klaslokalen. Maar ook staat er een prachtige gotische basiliek, een Pelgrimskerk, toegewijd aan de Moeder Maagd.

De verhoudingen zijn volkomen zoek. Kom je het dorp tegemoet vanuit de Belgische kant dan zie je op enig moment die kolossale kerk oprijzen, in het midden van het groen. Verder niets. Het bouwvolume zou niet misstaan in een grote stad, nu vallen de paar huisjes om de kerk in het niet.

De basiliek heeft alle kenmerken van de Rijke Franse Gotiek al hebben barbaren er in later tijden misplaatste renaissansitische elementen aan toegevoegd. Ook de barok liet er z’n sporen na, zelfs uit de moderne tijd vind je monstruositeiten terug…

De basiliek is echter ouder dan de late middeleeuwen. De kerk heeft een romaanse oorsprong. Daar is weinig van terug te zien, behalve dan dat de beelden die het schip versieren nog uit die tijd stammen. Tamelijk primitieve beeldhouwwerken, in later dagen lomp gepolychromeerd, maar dat verhoogt in dit geval de feestvreugde.

De doedelzak spelende engel is tegelijkertijd sokkel. Hij draagt het beeld van Sint Isidoor, het is hem tamelijk een last, hij begint ervan te pierogen. Al een goede duizend jaar zit hij daar tegen die pilaar aan te doedelen. (Wat vervelend van die spijker in z’n buik…) Ach Jan, niks nieuws onder de zon…

Intussen lezer, intussen heb ik weer berichten vanaf de Camino de Santiago, het Pelgrimspad. Het werd tijd, want ik begon hopeloos achter te lopen met mijn schrijverij. Morgen krijg je twee artikelen voorgeschoteld. De dag daarop mogelijk ook. Vandaag komt het er écht niet meer van.

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen. En voor het overzichtskaartje van Sas: klik op de link hieronder.<iframe src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zdjs6EO5tq8A.klZPafK3sUQo” width=”640″ height=”480″></iframe>

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *