De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 34…

limoges

30-04-2014. De etappe liep van Gargilesse naar Crozant, 19 kilometer.

Aangezien Vriend Jan en Dochter Loes een chalet hadden geregeld voor de wandelaars, waarin plaats was voor maar liefst zeven personen, lag het voor de hand om de kampeerbus de kampeerbus te laten en de nacht gezamenlijk door te brengen onder één dak. Wél zo gezellig, wél zo comfortabel.

Loes zou deze dag met de pelgrims meewandelen. Fysiek gaf dat geen enkel probleem, Loes was immers sportvrouw. Materiaal technisch was het een ander verhaal. De gympen waar ze op liep waren niet bestand tegen de modder en nattigheid. Ook de boterhamzakjes die ter bescherming over de schoenen werden gedragen bleken niet opgewassen tegen al die kledder.

Om 07.30 uur begon het gezelschap aan de tocht. In de route van deze dag waren vooral onverharde paden opgenomen. Het regende niet, maar de nattigheid van de voorgaande dagen had z’n sporen nagelaten, en wel in meest letterlijke zin.

IMG-20140502-WA0002

Loes had snel door hoe de bewegwijzering in elkaar stak. En met haar iets beter gezichtsvermogen zag ze de bordjes eerder dan de pelgrims. Ze oogstte dan ook complimenten en bijval. Tot… Loes een bordje miste en ze het gezelschap ins-Blaue-hinein stuurde. De wandelaars hadden gelukkig intussen voldoende ervaring opgedaan om snel aan te voelen dat er iets niet klopte. De schade bleef beperkt…

Al met al was het een mooie en afwisselende tocht, niet al te zwaar. En aangekomen bij het eindpunt Crozant, een oud dorp met de imposante ruïne van een middeleeuwse burgt, was het snel zaken doen. De stempel werd er geslagen en de wandelaars kregen de sleutel van de gite overhandigd.

frikandel

Die gite, die pelgrimshut, stond op de plaatselijke camping. Ook Vriend Jan had zich daar inmiddels geïnstalleerd. Geheel in de traditie van het Café van Meester Jan ontving hij de wandelaars met een lichte maaltijd: frikandel speciaal uit eigen keuken. Ook het goede gebruik Woensdag Nasi-dag werd in ere gehouden, Vriend Jan had de Indische hap al klaar.

De avond werd gezamenlijk doorgebracht onder de luifel van de bus. Maar niet te lang, de volgende dag moest er weer gelopen worden. De wandelaars gingen slapen in de gite, Vriend Jan en Dochter Loes hielden het bij de bus…

© paul

Klik bij Catagories (in de rechter kolom), of onder dit artikel op reis naar Santiago voor alle artikelen. En voor het overzichtskaartje van Sas: klik op de link hieronder.<iframe src=”https://mapsengine.google.com/map/embed?mid=zdjs6EO5tq8A.klZPafK3sUQo” width=”640″ height=”480″></iframe>

One thought on “De lange weg naar Santiago de Compostella, etappe 34…

  1. De route van Ans en Jan ken ik terug van de tocht die Martien van Diesen, Joop van de Moosdijk en ik in 1993 liepen: van Vézélay naar St.-Jean-Pied-de-Port. De foto’s en verslagen van toen roepen nog steeds vele fijne reacties op.
    Uit de interessante verslagen via Paul kunnen we opmaken dat Jan en Ans wel een pittige tocht maken, maar ook volop genieten. Succes verder.
    Ook van SOZO uit worden Jan en Ans gevolgd, mede door de kaart die Jan aan zijn Ine meegaf en in Handel bezorgd werd. Dank je wel
    En als ‘vriend Jan’ weer thuis is, moet hij ‘gewoon’ komen meesporten op de zaterdagochtend net als zwager Jan. Welkom.
    Tot ziens allemaal.

    Wim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *