Spicy beans, pikante bonen uit Texas…

spicy beans

Ik zat wat te rommelen in de kookbibliotheek op zoek naar bonenrecepten. In Culinaria USA stuitte ik op het hoofdstukje Chuckwagon cooking.  Die Chuckwagons waren als proviandwagen ingerichte huifkarren, voorzien van een kookgelegenheid, voorraadkasten en een of meer uitklapbare tafels. Kortom, het waren degelijke veldkeukens.

rawhide

Onwillekeurig drong zich de televisieserie Rawhide aan me op. In de jaren zestig van de vorige eeuw smulde ik ervan. De avonturen van die échte cowboys waren me zoveel liever dan het wat suffige en ook onwaarschijnlijke Bonanza. Gil Favor was de baas van een groep cowboys die een grote kudde longhorns van de weidegronden in het westen naar de slachthuizen van het oosten moesten brengen. De facie van Clint Eastwood staat prominent op het affiche, dat verkoopt waarschijnlijk goed. Terwijl Clint-Rawdy Jates-Eastwood toch slechts het hulpje was van voorman Favor. Maar dat baardmannetje in de achtergrond, daar gaat het me nu om. Zijn  naam was Wishbone. Hij was de kok van het gezelschap, hij beheerde de Chuckwagon. En altijd deelde hij koffie uit, gekookte, bittere, pikzwarte koffie. En werd er gegeten, dan was het altijd een schotel met bonenkledder. Het zou zomaar mijn peperige bonenschotel geweest kunnen zijn. Ik paste het gerecht wat aan aan de spullen die ik in huis had. Als bijgerecht zijn er met deze hoeveelheden minsten drie hongerige magen te vullen

 • 200 gram gedroogde kievitsbonen,
 • 150 gram ontbijtspek, in dobbelstenen,
 • ‘1 kleine ui, gesnipperd,
 • 2 tenen knoflook, gesnipperd,
 •  1 theelepel bruine suiker,
 • 1 theelepel komijn,
 • 2 verse pepertjes,  ontdaan van zaadlijsten en fijn gesneden,
 • wat pepersaus,
 • Worchestersaus naar smaak,
 • 1 blik tomaten,
 • zout.

Laat de bonen 8 uur weken. Doe ze in een stoofpan met deksel, schenk er koud water op en kook ze langzaam gaar. Giet dan de bonen af, het kooknat kan weg. Verwarm de oven op 180 graden. Voeg alle ingrediënten toe, meng en zet de stoofpan in de oven. Het gerecht mag nu een uur bakken. Dien warm op.

 • Let op: ik vertrouwde het niet helemaal dus ik keek tijdens de gaartijd een paar keer in de pan. Ik moest wat extra vocht toevoegen om te voorkomen dat de zaak ging aanbranden.
 • Wat je krijgt is eenvoudige voedzame kost. Én lekker…
 • In de plaats van het spek zou je allerlei restjes vlees kunnen verwerken. Ik gebruikte het vlees van een haxen.
 • Ook is er geen eenduidige manier om de schotel scherper te maken. Ik gebruikte harissa, maar elke pepersaus of peperpasta voldoet naar mijn idee.
 • Ik liet de bonen iets te gaar worden. Het ziet er wat kledderig uit. Net als in élke cowboyfilm…

We aten er gegrilde entrecote bij.

© paul

 

Please follow and like us:

One thought on “Spicy beans, pikante bonen uit Texas…

 1. Natuurlijk bestaan kabouters, ook in Nederland. Mogelijk zijn ze tegenwoordig door omstandigheden ondergronds. We zijn toch zeker niet het KAF vergeten, het Kabouter Aktie Front. Dat werd destijds door tuinbezitters verboden: diefstal van tuinkabouters, die vervolgens elders werden geplaatst, meestal in een bos!
  Via een onbekende bezorger m/v kreeg ik de 23ste april een kaart van Jan en Ans in de bus. ‘De tocht is niet altijd gemakkelijk, maar met een SOZO-conditie wel te doen. Een bijzondere reis en op naar het volgende doel: St.-Jean-Pied-de- Port’. Succes Ans en Jan. Wij van SOZO blijven jullie volgen.
  Wim
  voor SOZO in de bus. De tocht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *