Risotto met snijbiet en paddestoelen…

risotto met snijbiet en paddestoelen

Omdat ik niet zo heel veel snijbiet kon oogsten vandaag, leek dit gerecht me de beste manier om mijn zelfgeteelde groenten te verwerken.

Voor vier personen;

  • 300 gram risottorijst
  • 50 gram boter
  • 1 kleine ui, heel fijngesneden
  • een eetlepel fijngesneden pancetta
  • 1 glas droge witte wijn
  • 200 gram snijbiet
  • een handje gedroogde paddestoelen
  • 2 1/2 liter bouillon (kippenbouillon is prima)
  • zout en peper
  • 75 gram koude boter in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Week de gedroogde paddestoelen ruim een uur in lauw water. Breng de bouillon aan de kook. Houd de temperatuur van de bouillon tegen de kook aan. Snijd de dikke nerven uit de snijbiet en blancheer de bladeren even in de hete bouillon. Schep de snijbietbladeren uit de bouillon, laat ze goed uitlekken en hak de groenten dan heel fijn. Knijp het vocht uit de paddestoelen en voeg dat bij de bouillon.

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Fruit hierin de ui met de pancetta.
Doe de rijst erbij en roer goed tot alle korrels met boter bedekt zijn. Als alle korreltjes heet zijn kun je de wijn toevoegen. Laat de wijn verdampen tot de rijst bijna droog is.

Voeg er nu zoveel bouillon bij dat de rijst helemaal bedekt is. Roer goed en doe er de geweekte paddestoelen bij. Daarna blijf je bouillon toevoegen en roeren. Voeg één á twee eetlepels per keer toe en roer voortdurend over de bodem van de pan. Als de bouillon is opgenomen voeg je weer nieuwe toe.
Doe er na 15 minuten de snijbiet bij en blijf roeren tot de rijst gaar is. De korrels moeten van buiten gaar zijn en van binnen nog wat ‘beet’ hebben.

Draai het vuur uit en laat de risotto een minuut rusten. Meng dan de koude boter en de kaas door de risotto. Breng verder op smaak met wat peper en zout.

risotto met snijbiet en paddestoelen

Wij waren heel tevreden met deze risotto. De combinatie van gedroogde paddestoelen en snijbiet las ik ergens in een of ander kookboek ( ik weet niet meer precies waar) In ieder geval een hele mooie geur- en smaaksensatie, bijzonder geschikt ook voor deze bijna regenachtige zomerdag. Het Kind kwam en riep dat het naar Herfst rook in huis. Ze houd niet zo van rijst, maar risotto is volgens haar iets héél anders. Dat is “een smeuige hap troostrijk eten op een regenachtige zomerdag”. Ook vriend Andy wilde natuurlijk wel een hapje proeven…Hond Max kreeg de laatste korreltjes bij zijn brokken…Helaas, dus weer geen left-over om gefrituurde risottoballetjes te maken.

Kopje espresso toe.

© ellen.

One thought on “Risotto met snijbiet en paddestoelen…

  1. Bedankt voor dit lekkere recept. In een zoektocht naar de recept met snijbiet kwam ik deze tegen. Ik heb wel het iets aangepast: geen pancetta erdoor heen en gebakken oesterzwammen en champignons erbij en niet er door heen.
    Echt een blijvertje!

Leave a Reply to Saskia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *