Ravioli met borage en ricotta…

Verse pasta met borage en ricotta

Er komen allerlei reacties binnen, zowel op het web-log als via de mail, op het artikel over snijbiet. Leuk, er zijn dus toch nog meer mensen die deze mooie én smakelijke groenten weten te waarderen. Helaas had ik maar een klein bosje snijbiet en moeten wij even wachten tot de plant weer gegroeid is…Klein tuintje, niet bedoeld om groenten te telen enzovoorts…Vandaag toch weer een nieuwe uitdaging in dat piepkleine tuintje. Wij hebben al jaren borageplanten. Het ene jaar een paar, het andere jaar overvloedig aanwezig. Ze zaaien zichzelf uit. Het zal al zo’n 18 jaar geleden zijn dat ik een paar boragezaadjes in ons tuintje strooide. Alles wat er nu groeit zijn afstammelingen van deze zaadjes! Een succesvolle plant kun je wel zeggen.

borage of bernagie

Dit jaar is de borageplant zeer overvloedig aanwezig in onze tuin. Ik besloot er maar eens iets mee te doen. De bloemetjes gebruik ik al jaren om er gebak mee op te sieren, maar het blad zou ook heel eetbaar en smakelijk moeten zijn. Ik dook in de boeken en kwam een recept tegen in het boek “de Zilveren Lepel”. Het leek een heel bruikbaar recept, maar na nog eens goed lezen kwam ik tot de conclusie dat het recept rare trekjes vertoonde. Ofwel er klopte helemaal niets van. Een geheel eigen versie dus vandaag, met een kleine link naar “De Zilveren Lepel!”

 • Voor vier personen:
 • Voor de pasta:
 • 300 gram pastameel 00
 • 3 eieren
 • wat zout
 • voor de vulling
 • 300 gram borageblad, goed gewassen en de dikke nerven weggesneden
 • 125 gram ricotta
 • 1 teentje knoflook
 • 75 gram Parmezaanse kaas
 • 1 ei
 • zout, peper, wat nootmuscaat

borage of bernagie borage even geblacheerd en fijngehakt

In het boek staat dat er ook nog een saus met walnoten, veel olie, brood, knoflook en Parmezaanse kaas over de ravioli moet. Ik deed een poging. De saus smaakte prima maar geeft geen enkele meerwaarde aan het gerecht, sterker nog, de fijne smaak van de borage werd helemaal weggedrukt door de notensaus. Ik bespaar je dus hier maar het recept van de notensaus en vertel alleen hoe wij de pasta gegeten hebben.

Pluk de mooiste bladeren van de borageplant. Was ze goed schoon en blancheer ze even in kokend water. Laat ze goed uitlekken en hak ze dan heel fijn. Meng het blad met de ricotta, de knoflook, het ei en de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper, zout en wat nootmuscaat.

Maak wat pastadeeg van pastameel en eieren.

Verse pasta, homemade pastry Verse pasta, homemade pastry

Steek kleine rondjes of vierkantjes uit het deeg en leg er een leegje vulling op, daarop weer een deegplakje. Stevig aandrukken en op een schone doek leggen tot verdere verwerking.

Verse pasta met borage en ricotta Verse pasta met borage en ricotta

Tenslotte kook je de pasta een paar minuutjes in ruim gezouten water. Schep de pasta uit het water en giet er wat gesmolten boter over met wat fijngehakte platte peterselie.

Het recept voor de notensaus geef ik nog wel een keer. De saus lijkt me lekker bij gegrilde kip of, zoals in Georgië, als saus bij karper of andere zoetwatervis.

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *