Van komkommertijd, worsten en de zusters Clarissen…

roosteren 008

Onze regio heeft dit jaar het laatste vakantie. De kinderen moeten nog even naar school en er wordt nog druk gewerkt op de bouw. Maar de regionale kranten beginnen toch al echt “Komkommernieuws” te verspreiden. In Komkommertijd is Eten en Drinken altijd een geliefd onderwerp. Zo las ik vanmorgen dit ‘wonderlijke’ artikel in het Eindhovens Dagblad;

Deurne koopt mooi weer met worst voor Clarissen.

Door Ria Saanen.

Ze krijgen wel eens braadworst, maar die geven ze dan aan de zusters Augustinessen, want ze hebben zelf geen keuken meer en kunnen de worst dus niet braden. De gewone cervelaat- of leverworsten eten ze op. Als het er niet teveel tegelijk zijn, want dat komt wel eens voor. Dan wordt er uitgedeeld. Het gebruik mag dan verouderd zijn, nog steeds brengen veel mensen een worst naar de zusters Clarissen als ze goed weer nodig hebben voor een bruiloft, een vakantie of een evenement. De zusters Clarissen op huize Witven in Someren moeten elke week wel een paar keer extra bidden voor mooi weer. “Soms meerdere keren op een dag”, zegt moeder overste Angeluccia. “Het wordt wel minder dan vroeger, maar dat komt eerder omdat we niet meer in Eindhoven zitten, maar ver uit de bebouwde kom”. Wethouder Nicole Lemijn van Deurne kende het gebruik van haar moeder. Ze heeft de komende vrijdag mooi weer nodig, als de jury van Entente Florale naar Helenaveen komt om te beoordelen of Helenaveen een gooi kan doen naar de titel ‘groenste dorp van Nederland’. Dus kregen de zusters gisteren een enorme worst aangereikt. Moeder overste was er blij mee, maar zei meteen dat de zusters het weer niet in de hand hebben, hoe hard ze ook bidden. “Wilt u het trouwens net zo warm hebben als met de Kennedymars”, vroeg ze Lemijn, Die vond vijf graden minder ook voldoende. De zusters weten zelf niet hoe het gebruik om voor mooi weer bij de Clarissen aan te kloppen is ontstaan. “Het heeft waarschijnlijk te maken met de naam van de heilige Clara. Clara betekent helder, schitterend en dan denk je meteen aan het weer”, aldus zuster Angeluccia.

Dus je weet het nu; Mooi weer nodig? Pak een worst in en ga naar de zusters Clarissen, dan komt het helemaal goed! Géén braadworst dus! Ik wordt wel heel nieuwsgierig van zo’n artikeltje. Wie kookt er voor de zusters Clarissen? Ze hebben geen keuken. Zouden ze zoveel worst krijgen dat ze nooit meer hoeven te koken? Zou dat nooit vervelen altijd maar koude worst? Als ik nou eens echt mooi weer nodig zou hebben, zou ik ze een kant-en-klare gebraden worst brengen. Zo’n mooie smakelijke worst van de Sumiran Boerderij uit Heusden (vlak bij Helenaveen trouwens). Dan hebben ze ook eens iets warms die zusters Clarissen!

Ik ben benieuwd of het hier vrijdag ook mooi weer, is of dat alleen in Helenaveen de zon schijnt. De titel van het groenste dorp van Nederland verdienen ze daar, wat mij betreft in ieder geval. Mooi weer of niet, Helenaveen is een prachtig dorpje in de Peel.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *