Kalfskarbonade met salie…

kalfskarbonade 009

Het is hier nog steeds warm en al de hele dag vrij zonnig. Ik kijk over mijn pasgeknipte heg het dal in en zie de kudde runderen van boer Neusse lopen. Een gewichtige dikke stier, een aantal moederkoeien en zo’n 20 kleine kalfjes. De stier gaat voorop, de kalfjes dartelen eromheen. Een prachtig uitzicht! Deze dieren hebben een prima leven. Ze wandelen van de ene wei in de andere zodat ze steeds lekker kruidig vers gras kunnen eten. Tegen de avond komt de boer met wat brokken. Kennelijk vinden ze die brokken ook heel lekker, of ze zijn tuk op volk in de wei. In ieder geval rennen ze dan, met de stier voorop, naar de emmers met brokken. De boer telt zijn kalfjes en kijkt of alles in orde is. (Er breekt regelmatig een kalf door de omheining en verdwaalt dan in het bos boven de weide. Hond Max heeft al een paar keer als speurhond, cq redder van verloren kalfjes gediend. Boer Neusse vindt Hond Max wel een prima hond.)

Hoe kun je dan nog kalfsvlees eten zul je misschien denken. Ik ben een echte vleeseter en eet dan liever vlees van zo’n dartel kalf dat in ieder geval bijna een jaartje in de wei gelopen heeft, dan het bleke, smakeloze vlees van een kistkalf. Hier kun je ten allen tijde zien waar het vlees dat je koopt vandaan komt. Niet zoals in Nederland, met ingewikkelde cijfers en codes op de verpakking, maar gewoon naam van de fokker en de boerderij waar het vlees vandaan komt.

Vandaag dus een kalfskarbonaadje van een kalf dat mooi in de wei is opgegroeid. Ik heb het vlees een uurtje voor de bereiding uit de koelkast gehaald om het op kamertemperatuur te laten komen. Ik heb hier geen tuintje, maar naast onze caravan groeit een enorme struik salie. Een bijna onmisbaar kruid bij kalfsvlees! Paul vergat zijn fles Aberfeldy Single Highland Scotch Whisky (12 years old!). Ik besloot er een scheutje van bij mijn kalf te doen.

  • Kalfskarbonade met salie, whisky en wat room;
  • 1 kalfskarbonade
  • wat boter om in te bakken
  • peper en zout
  • 1/2 ui in fijne ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook, geplet en fijngesneden
  • een klein scheutje whisky
  • wat witte wijn om af te blussen
  • een scheut room

Bak het vlees in de hete boter aan beide kanten mooi bruin en rosé in ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de dikte van de karbonade). Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Bak nu in dezelfde boter de ui, de salie en het teentje knoflook even zachtjes aan. Voeg de whisky toe en roer goed. Voeg de witte wijn toe en roer de aanbaksels van de bodem goed los. Voeg de room toe en laat de saus even wat inkoken. Doe het vlees dan terug in de pan, warm even goed door en dien snel op.

Ik at er vandaag nieuwe aardappelen bij, echte Letzemburger Gromperen, in de schil gekookt, en een flinke salade.

Kopje espresso toe met een stukje chocolade.

© ellen.

Please follow and like us:

One thought on “Kalfskarbonade met salie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *