Kalfskarbonaadjes met tomatensaus en salie…

kalfskarbonaden met tomaten_saliesaus

Het is en blijft vakantie dus de frequentie van onze blogjes staat even op een laag pitje. Ook werkt het draadloos internet niet echt perfect. Eigenlijk werkt het vaker niet dan wel…Maar ik zal toch proberen af en toe een stukje te schrijven over onze belevenissen.

Zo hadden we dit weekend bezoek, heel onverwacht, heel gezellig. We zaten in het café op de camping naar de Finale van de Tour de France te kijken toen Hennie en Eva opeens opdoken. Zij zijn op weg naar Spanje en besloten hun vakantie te starten in het wonderschone dorpje Septfontaines. We dronken samen een lekker glas bier/wijn in het café. Het kampeerbusje werd snel geïnstalleerd en daarna zijn we samen gaan eten bij het Portugese restaurant Ribatejo. Eén van de laatste kansen om daar te gaan eten deze vakantie overigens. Bijna alle Luxemburgse Portugezen gaan komende vrijdag op vakantie naar Portugal, maar daarover later meer. De volgende dag maakten we samen een wandeling, over de berg, door het dorp, rond de kerk en om het kasteel en ik bedacht dat een lamsstoofpot wel goed zou zijn. Ik kocht een mooi stuk lamsvlees en maakte er een lekkere stoofpot van. Na een zeer genoeglijke avond en een degelijk ontbijt trokken Eva en Hennie dinsdag verder richting Spanje. Wij wandelden een rondje met Hond Max en bezochten de Schone stad Aarlen. Natuurlijk dronken we daar een glaasje in ons favoriete Café Suisse en kochten we en passsant twee mooie verse forellen. Die aten we gisteren. Simpel even door de bloem wentelen en bakken in wat olie. Glas Rivaner erbij en een stukje kaas toe.

Vandaag een echte campingdag, beetje onderhoud aan de caravan, gordijntjes gewassen, wandeling met Hond Max, een prachtig boek gelezen en een puzzeltje gemaakt, daarna een aperatief in het café. Voor ons avondmaal een paar kalfskarbonaden.

Jonette stelde een vraag over gaartijden van karbonaadjes. Ik vind het moeilijk om daar zo algemeen iets over te zeggen, Jonette. Dit zijn kalfskarbonaden. Biologisch, met een klein randje vet. Je moet die eigenlijk bijna behandelen als entrecote. Snel om en om bruin bakken. Reken dan ongeveer 15 minuten voor doorregen karbonaden van ongeveer 1 1/2 cm dik . Voeg geen vocht toe. Dan gaat het vlees stoven en heeft het vervolgens een hele tijd nodig om langzaam gaar te worden. Karbonaden van doorregen varkensvlees stoof ik meestal wél. Die bak ik even aan en laat ze vervolggens in een saus van tomaat, wijn of wat dan ook zeker een uur zachtjes garen.

Kalfskarbonaden met tomaten-salie saus voor twee personen;

  • twee doorregen kalfskarbonaden van een mooi kalf
  • peper en zout, wat boter om in te bakken
  • Tomatensaus;
  • wat olijfolie
  • 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1 stengel bleekselderij fijngesneden
  • 1/2 blik pomodorini (kleine tomaatjes)
  • vier blaadjes salie
  • peper en zout
  • rode wijn
  • eventueel wat bouillon

Verwarm de olijfolie en bak daarin de ui en knoflook zachtjes aan. Smoor de selderij even mee en blus af met de rode wijn. Voeg de tomaatjes toe. Kruid met wat peper en zout en laat de saus een kwartiertje inkoken. Voeg in de laatste minuten de salie toe en laat die even meestoven.

Bak intussen het vlees in een andere pan, in wat boter op een hoog vuur aan beide kanten bruin. Reken ongeveer 15 minuten voor deze karbonaden. Haal ze uit de pan en houd ze warm. Roer de aanbaksels van het vlees los met wat bouillon en voeg dit vocht bij de tomatensaus.

Dien het vlees op in de tomatensaus. Geef er wat pasta bij.

En wij dronken, natuurlijk, nog een kopje espresso toe.

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *