Kip met saffraan en ras el hanout…

kip met saffraan en ras el hanout

Wij zijn weer thuis, de vakantie zit er bijna op, een weekje nog en dan begin ik weer te werken. Deze week heb ik thuis nog genoeg te doen. Na vier weken vakantie moet de tuin nodig bedwongen worden. Het zevenblad woekerd hevig, er moeten honderden uitgebloeide rozen weggeknipt worden, de druiven moeten worden opgebonden en tussen de steentjes van het terras bloeien kleine viooltjes, kortom werk genoeg.

En dan is er natuurlijk dit ook nog dit weblog. Ik had gedacht op de camping veel stukjes te schrijven over wat er zoal te beleven, en natuurlijk te eten en te drinken valt in Luxemburg. Het kwam er gewoon niet van! De internetverbinding was erg slecht. Heel traag vooral, een paar foto’s opladen koste me wel een uur. Dan gaat er de lol gauw af. Bovendien was het druk met komende en gaande gasten. Ik ben eigenlijk niet veel alleen geweest. Ik ga deze week proberen een beetje verslag te doen van een aantal bijzondere maaltijden en recepten. Vandaag gewoon even over tot de orde van de dag; Paul heeft er alweer een werknacht opzitten en er moest vandaag weer gewoon gekookt worden. Wel heel comfortabel zo in onze grote keuken thuis, met stromend water, een oven en alle comfort die ik me wensen kan. We hadden vrijdag al boodschappen gedaan in Luxemburg, een paar Label Rouge kippenpoten, wat groente en restanten van wat er nog was verwerkte ik vandaag tot een Noord-Afrikaanse stoofpot.

 • Voor vier personen;
 • vier kippenpoten, in twee stukken gesneden (drumstick en bovendij)
 • 1 grote ui, in grove stukken gesneden
 • 2 teentjes knoflook, geplet en fijngehakt
 • wat olie
 • een flinke pluk saffraan
 • 1 eetlepel ras el hanout kruiden
 • 1 eetlepel versgehakte koriander
 • een theelepel chilivlokken, of een rode peper
 • twee tomaten, in parten gesneden
 • twee grote aardappelen in blokjes gesneden
 • een kop doperwtjes, ik gebruikte diepvries erwtjes, vers erwtjes is natuurlijk ook prima
 • een handvol olijven, (ik had alleen groene zonder pit, zwarte, met pit zijn mooier en smakelijker)
 • 1 1/2 ingelegde citroen (*) te koop in Noord-Afrikaanse winkels, of zelf inleggen)
 • peper en zout
 • wat versgehakte koriander en platte peterselie.

Neem een pan met een dikke bodem en bak daarin de ui en de knoflook even aan. Leg de kipdelen erbij en strooi er de kruiden en saffraan over. Giet er zoveel water over dat de kipdelen net onderstaan. Sluit de pan en laat ongeveer 45 minuten zachtjes sudderen. Voeg er dan de stukjes aardappel en tomaat bij en laat nog zo’n 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen bijna gaar zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe en de doperwtjes. Laat, met de deksel van de pan af, het geheel nog even koken tot de erwtjes gaar zijn en de saus mooi ingedikt is. Strooi er met gulle hand peterselie en koriander over en dien snel op. Wij aten er wat brood bij. Je kunt er ook couscous bij geven of wittte rijst.

Een stukje kaas uit Malmedy toe. En natuurlijk espresso!

*) ik kom nog terug op de ingelegde citroenen

© ellen.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *