Coca, kleine Spaanse broodjes met snijbiet en ansjovis…

COCA MET SNIJBIET

Het was hier vandaag bloedheet. Geen weer om eens uitgebreid te gaan koken. Ik maakte een flinke salade van sperzieboontjes, tomaat, ui, ei en een paar olijven. Een dressing erover van olijfolie, wat mosterd en wijnazijn. De sperzieboontjes 8 minuten in kokend water laten garen. Dan meteen in ijswater af laten koelen. Zo blijven ze mooi groen en knapperig.

Alleen deze salade leek me niet echt genoeg voor de avondmaaltijd dus maakte ik er een paar van deze Spaanse broodjes bij. Ik schreef er  al eerder over. Vandaag gebruikte ik geen spinazie maar snijbiet uit onze eigen tuin.

  • Voor 8 kleine coca’s: Maak een je mooi deeg van;
  • 500 gram bloem
  • 1zakje gedroogde gist ( ik los de gist op in 150 ml lauw water en voeg dat mengsel dan toe aan de bloem)
  • dan nog ongeveer 300 ml water
  • snufje zout
  • 1/2 eetlepel olijfolie

Laat het deeg onder een doek rijzen tot het volume verdubbeld is. In de zon gaat dat heel snel.

Kneed het deeg nog eens door en maak er platte schijven van van ongeveer 12 cm doorsnee en nog geen cm dik.

  • Voor de vulling gebruikte ik vandaag:
  • 250 gram snijbiet, heel fijngehakt
  • ansjovispasta
  • 2 lente-uien, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
  • 2 á 3 tomaten in dunne plakjes
  • 1 eetlepel pijnpitten
  • olie

Leg de deegrondjes op een bakplaat. Knijp op elk rondje wat ansjovispasta en verdeel dat gelijkmatig over het deeg. Bekleed ze dan met de snijbiet, pijnpitten, ui en knoflook en plakjes tomaat. Druk de snijbiet goed in het deeg en besprenkel rijkelijk met olijfolie.
Strooi er wat peper en zout over en laat de coca zo ongeveer 10 minuten narijzen.

Zet ze dan in een voorverwarmde oven en bak ze op 220 graden in ongeveer 15 minuten gaar. Haal ze uit de oven en sprenkel er nog wat olijfolie over.
Serveer met een mooie salade of gewoon zó, als lunch met een glas koele witte wijn.

Kopje espresso toe.

© ellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *