Koel helder water…

vakantie zomer 2013 Asquins

Ik weet niet hoe het er in hun toeristencentra aantoe gaat, ik kom daar nooit. Maar de gastvrijheid van het Platte Land van Frankrijk (Spanje, Italië) blijft me verheugen. Want het bestaat er nog steeds allemaal; de goede keuken, de vriendelijke bediening, de gemoedelijke omgang. En je hoeft er echt niet naar te zoeken, je struikelt er vanzelf over.

Het voedsel wordt er nog steeds écht bereid, ik heb ook afgelopen zomer weinig pre-fab op mijn bord gezien. En het mogen dan niet altijd hoogstandjes zijn, het is wel eerlijk. De prijs van het gebodene is nagenoeg altijd goed en water en brood zijn voor kosten van de waard. En zo hoort dat ook.

Ik erger me telkens weer wanneer ik in de Horecaf hier ten lande bij mijn maaltijd een flesje water moet kopen. (“Prikkels of Plat?”) Niet omwille van het geld, dat maakt me niet zo veel uit. Nee, het is omwille van de krentenwegersmentaliteit, omwille van de ongastvrijheid.

Brood en water, bazale zaken behorend bij een maaltijd, net als bestek en servet. Ze dienen je te worden aangeboden. En dat nu staat me zo aan in die kleine herberg, die bistrot of dat dorpshotel. Ze doen het gewoon, kwestie van gastvrijheid, fatsoen, beschaving.

We aten er echt niet duur, daar in dat dorpsrestaurant in Asquin. Gepocheerde eieren in wijnsaus. Een goed glas Bourgogne erbij erbij en een kaasje en glas Marc toe. Simpele ambiance, simpele maaltijd, simpele prijs. Maar een fles gekoeld water stond voor aanvang al op tafel, voor ons, de gasten. Met een schaal brood. En zo hoort het.

© paul

Please follow and like us:

4 thoughts on “Koel helder water…

  1. Dit is me werkelijk uit het hart gegrepen. Brood en kraanwater moeten gewoon à volonté zijn. Volgens mij zijn dat echt de kosten niet voor een restaurant en het is zoveel gastvrijer. Laatst vroeg ik in een redelijk bekend restaurant om water. Ah, Spa Blauw, was de reactie. Nee, uit de kraan. Vermoeid legde de mevrouw in de bediening me uit dat dat hóógst ongebruikelijk was in de Nederlandse horeca. Vervolgens iets met kwaliteit waarborgen etc. Ik had zin om op te staan en weg te lopen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *