Gepocheerde rogvleugels in pittige tomatensaus…

rog met tomatensaus 016

Ik ben nog steeds niet echt goed in mijn ritme na de vakantie. Gewoon elke dag een stukje schrijven lukt niet goed. Het is druk op mijn werk; de introductie en rondleidingen van de nieuwe studenten, het voorbereiden van workshops en natuurlijk de jaarlijkse “Kunstenmakersdag” voor de nieuwe studenten namen mijn tijd in beslag deze week. Ook wel heel leuk, alle collega’s en studenten, weer terug van verre en vreemde oorden, ieder met zijn eigen verhalen en belevenissen. Mooi verhalen over “Eetgewoonten in den Vreemde” ook, maar daarover later meer. Vandaag was mijn vrije dag en dus was er vandaag gewoon weer eens tijd om uitgebreid boodschappen te doen en te koken. Een rogvleugeltje met pikante tomatensaus vandaag.

Voor twee personen;

  • 2 rogvleugels
  • 1 uitje, heel fijn gesnipperd
  • 1 flinke teen knoflook, ragfijn gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 gram zongerijpte tomaten, liefst biologische of uit eigen tuin, of neem, als je geen mooie rijpe tomaten hebt, een blik tomaten
  • 2 kleine, gedroogde chilipepertjes
  • gedroogde oregano, peper, zout
  • een bosje koreander en wat basilicum, fijngehakt

Verwarm de olijfolie en smoor daarin ui, pepertjes en knoflook. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze bij het ui/knoflookmengsel. Voeg de gedroogde kruiden toe en laat de saus 30 minuten zachtjes stoven. Voeg op het laatst de koreander en basilicum toe.
Giet de saus op een platte schaal.

De Rogvleugels intussen ongeveer 10 minuten pocheren ( afhankelijk van de grootte) in een pan met ruim water waaraan je een uitje en wat kruiden toegevoegd hebt. ( peterselie, selderij, tijm en wat zout)
Neem de vleugels uit de pan, laat ze even uitlekken en serveer ze op de tomatensaus..

En, voor alle mensen die vis maar “gedoe met graten” vinden: van de rog worden meestal alleen de vleugels te koop aangeboden. Een goede vishandel heeft rogvleugels zonder het vel te koop. Niet duur, gemiddelde vis-kiloprijs. Wat de rogvleugels heel aangenaam maakt voor beginnende viseters rog heeft geen graten maar een soort kraakbeen. Je schuift het visvlees met een mes van de botjes en wat je over houdt is een waaier van kraakbeen.

rog met tomatensaus 017

Op de foto de “botjes” als je het rogvlees eraf gehaald hebt.

Wij aten er rijst bij en een salade van kropsla.

En natuurlijk espresso, met een stukje chocolade vandaag.
© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>