Ossenstaart uit de oven…

ossenstaart uit de oven

Op zaterdag weet je het hier maar nooit, soms valt heel Gemert en omstreken binnen, soms alleen de Keizer van Monera. Aan de borreltafel wordt gedronken, gegeten, geroddeld en de hele wereldplotiek verbeterd. Er blijft dan weinig tijd over om een maaltijd klaar te maken. Ik zorg op zaterdag dan ook meestal dat er een flinke stoofpot of iets dergelijks klaarstaat die alleen nog even de oven in moet. Vandaag een ossenstaart.

Een beetje een miskend stuk vlees, die staart, maar de moeite waard om eens te proberen. Je kunt er natuurlijk gewoon bouillon van trekken, het vlees van de botjes halen en een mooie soep maken. Wij eten het graag als stoofschotel, een beetje op de Italiaanse manier.

Voor vier personen;
1 ossenstaart, vraag de slager de staart in stukken te verdelen van 5 cm dik
1 lepel olijfolie
selderij, peterselie, tijm, 1 ui, 1 wortel, peper en zout
water

Neem een zware soeppan.
Bak het vlees in de olie even rondom bruin. Giet er water op tot alles onder staat en breng aan de kook.
Schuim goed af en als de vloeistof helder blijft de kruiden en groenten toevoegen.
Laat de bouillon zo minstens 4 uur op een heel zacht pitje trekken.
Neem het vlees uit de pan en zeef de bouillon.

Maak een saus van;
1 ui en twee tenen knoflook, fijngesnipperd
500 gram verse tomaten of een blik tomatenstukjes
1 eetlepel tomatenpuree
2 chilipepers
wat gedroogde oregano
scheutje droge witte wijn.
Laat de saus mooi inkoken.

Leg de stukken ossenstaart in een ovenschaal en giet de saus erover. Strooi er wat Parmezaanse kaas over en zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Ideaal voor een drukke zaterdag, je kunt alles van te voren klaarzetten.

Geef er knapperig stokbrood bij en een groene salade.

Kopje esppresso toe.

© ellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *