Feestje…

etentje 006

Broeder Bo renoveerde onze muziekinstallatie en broeder Cees leverde daartoe de nodige apparaten. Alle reden om die twee mét hun respectievelijke ega’s uit te nodigen op het Ministerie. Een mooie maaltijd in het verschiet!

En een mooie maaltijd werd het. We aten verse asperges met een zalvige zalmmousse. Daarna kalfsbouillon met kervel, en als hoofdmoot de bil van een Hollands lammetje. (Alweer lamsbout? Ja hoor. Wij krijgen er géén genoeg van en onze gasten ook niet.) De kaas was een Tome de Savoye.
Verse aardbeien toe met een bolletje ijs en een druppel balsamicoazijn.

Een machtige sloot werd er gedronken, rood, wit en borreltjes. (De kapitale fles Sauternes was bedorven!)

Een kort en simpel stukje lezer, maar het ontbreekt even aan tijd. Tot binnenkort…

© paul

Gestoofde prei met sinaasappel…

prei en schouderkabonaden 003

Paul schreef vannacht al over de eieren en prei van Boer Skukhorzels. De eieren dat wisten we al, topkwaliteit, supervers enzovoorts. De preitjes aten we ook al eerder maar het was toch een verrassing; deze mooie dunne, malse preitjes aan het eind van de winter. Er is nog geen zomerprei en die dikke knoestige  winterprei is nu alleen nog geschikt voor de soep of heel lang stoven.
De preitjes van Skukhorzel hadden mooie dunne stengels, met frisse lenteachtig groene uiteinden. Zonde om zomaar in de soep te doen. Ik stoofde ze heel zachtjes en het resultaat was verbluffend lekker.

Voor twee personen;
4 á 5 dunne stengels mooie prei, met fris groene uiteinden
1 1/2 eetlepel boter, ik gebruikte vandaag de beroemde Franse Beurre d’Isigny (gezouten met grof zeezout, ik voegde dus geen zout meer toe)
wat versgemalen zwarte peper, eventueel wat zout
sap van een halve sinaasappel

Smelt de boter en leg daarop de stukjes prei. Roer voorzichtig tot er een filmpje boter over alle preideeltjes ligt.
Doe de deksel op de pan en laat de prei zo 10 minuten stoven. Voeg dan de peper toe en het sinaasappelsap. Roer nog eens voorzichtig om en laat nog 5 minuutjes stoven.
Dien op met een schijfje sinaasappel.

Wij aten er een schouderkarbonade bij, van de Sumiranvarkens, in mosterdsaus gestoofd. Een prima combinatie. En een paar aardappeltjes (over van gisteren) even bruin gebakken in de olie.

Stukkje kaas toe.
En espresso!
© ellen.

Boerenrisotto…

 

risotto 001

Risotto maken, het kost wat tijd.Dat lees je in elk kookboek.
En het is ook zo dat wanneer je in een paar minuten je maaltijd op tafel wilt hebben, je beter voor iets anders kunt kiezen. Toch valt het allemaal wel mee met die lange bereidingstijden. Voorwaarde is dan wel dat je de voor dit gerecht onontbeerlijke soep of bouillon al klaar hebt. Maar dan is het eigenlijk alleen nog een kwestie van rustig je rijst laten garen. Je moet er wél bij blijven, want je dient voortdurend vocht bij te voegen en de rijst om te roeren.

Ellen maakte gisteren een eenvoudige variant van deze rijstschotel. Ze gebruikte gerookt spek, gerookte knoflook, een uitje en wat gedroogde paddenstoelen. En natuurlijk een voortreffelijke bouillon. Die bouillon hadden we nog, dus was het een kwestie van de ingrediènten aanfruiten in een pan met een dikke bodem. Daar de rijst bij en dan scheut voor scheut de bouillon erbij. Iedere keer wachten totdat de rijst de bouillon heeft opgeslorpt en dan weer een scheut erbij. Zoals gezegd, je moet er even bij blijven. Maar dan tover je ook in een goed half uur een fantastische maaltijd op tafel…

Je kunt eindeloos varieren met toegevoegde smaken. Wij maakten risotto met vers eekhoorntjesbrood, met spinazie, met stukjes kip, met ruccula, enfin…, bedenk het maar. In Piemonte aten we risotto met truffel en risotto met barolowijn. Je kunt het zo duur en verfijnd maken als je wilt. De wat lompere boerenrisotto van gisterenavond  kon echter de concurentie best aan met al dat andere lekkers.

Eén nadeel is en blijft onlosmakelijk verbonden met risotto. Ik eet er altijd teveel van…
Nauwelijks nog plaats voor een beetje sla, niks kaasje toe. Maar lekker…
We dronken eenvoudige rode Spaanse landwijn, wit had ook prima gepast.

Recepten voor risotto vind je door aan de rechterkant van het weblog bij de categorieen het kopje Rijst en Pasta aan te klikken.

¢ paul

Poussins, gevuld met gehakt en verse tuinkruiden…

poussins 004

Wij hebben vakantie! Een weekje luieren, lezen, wat wandelen, lekker eten, een mooi glas wijn drinken, en verder zien we wel.
Vandaag hebben we de hele dag bijna niets gedaan, een paar boodschapjes, een rondje met hond Max, een beetje knoeien met de nieuwe/oude telefoon, en Paul speelde, samen met de Jongste Bediende gezellig aan de keukentafel met zijn nieuwste aanwinst:een mobiele dvd-speler. Dat belooft wat! Met dat ding kunnen we nu overal eindeloos film kijken. Het nieuwe apparaat werd ingewijd met een film van Jacques Tati: “Jour de Fête”. Intussen probeerde Ons Kind mijn favoriete ringtoon op de nieuwe telefoon over te zetten, helaas, niet gelukt.  Misschien kan Evert mij helpen?
Je snapt wel lezer voor een serieuze maaltijd werd het wel erg laat, maar toch. Ik had een tijdje geleden twee mooie poussins gekocht en in de diepvries bewaard. Vanmorgen heb ik ze ontdooit dus moest er toch echt gekookt worden. Ik maakte ze heel klassiek klaar; gevuld met biologisch gehakt en veel verse tuinkruiden, zoals de moeder van Paul ze elk jaar maakte met Kerstmis. 

Neem per persoon één kippetje
50 gram biologisch gehakt, gekruid met peper, zout, peterselie, wat nootmuskaat en een teentje geplette, fijngehakte knoflook
Verwarm de oven voor op 200 graden

Meng de kruiden en de knoflook door het gehakt. Vul de kippetjes hiermee en maak de opening dicht met een prikkertje of bind een touwtje rondom de kippetjes.
Smeer de poussins rondom in met olijfolie en leg in een schaal. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en
Laat de kippetjes in ongeveer 45 minuten bruin en gaar worden.

Wij aten er spinazie bij en krielaardappeltjes.
Espresso toe.

© ellen.

Marans…

skukhorzel's ei en prei, lente 004

Het is een mooi plaatje, dus moet het gebruikt worden. Dat is zo ongeveer mijn credo wanneer ik de foto zie die Ellen heeft opgeladen. Een raar perspektief vertoont de foto, en een nog vreemdere compositie. Toch lijkt het geheel aardig in evenwicht. Enfin…

Iets over de voorstelling dan maar. Eitjes en verse groenten van boer Skukhorzel. Hoe dat ook alweer allemaal zat met die Biologische Boer, beschermer van de Hobbykip, teler van fraaie groenten en verzorger van enkele trotse bijenvolkeren, je leest het maar na via diverse links.

Ik moet het even hebben over die chocoladebruine eitjes. Ze zijn afkomstig van een kippenras dat luistert naar exotische namen als Tarwe Maranshen, Zwarte Maranshen, Goud Patrijs Maranshen, of op z’n Frans: Poule de Bleu-Cuivré en Poule de Noir-Cuivré. Dat alles naar gelang de kleur en het voorkomen van de kippen.

Die chocoladebruine eitjes bezitten bijzondere eigenschappen. Ze hebben een dikke schaal en dikke vliezen. Consequentie daarvan is dat de kuikens het vaak moeilijk hebben om geboren te worden. Aan de andere kant is het gevolg van die dikke beschemlagen dat de eieren hun smaak langer bewaren en dat er geen ziektekiemen binnen kunnen dringen. Maranseieren zijn Samonellavrij.

Het schijnt ook een uitstekend vleesras te zijn, die Marans. Maar dat weet ik dan weer niet uit eigen      ervaring, de kippen van Skukhorzel worden niet gegeten. (Iedereen heeft zo het recht op z’n eigenaardigheden…).

En dan is er ook nog iets met die twee pracht-blauwe eitjes. Ik weet alleen niet meer wat…

© paul

Gebraden parelhoen…

 

parelhoen 004

Het parelhoen van zondagavond…

Parelhoen maken we meestal klaar in een gesloten pot, een beetje zoals fazant. Maar even goed kun je de bak- en braadmethoden voor de kip gebruiken. In dit geval maakten we gebruik van de manier van braden zoals we die afgelopen vrijdagavond op t.v. zagen: WDR, Essen und Trinken. Ellen kon het evenwel niet laten toch weer aan het recept te sleutelen. Enfin…, een beetje van onszelf, een beetje van Essen und Trinken. Ze zal het recept nog wel uitschrijven. Mij gaat het er hier om om de manier van braden vast te leggen, zodat ik die ooit nog eens terug kan vinden.

De vogel wordt ingesmeerd met olijfolie. (Klontje boter onder de huid doet wonderen. Klontje boter, peterselie en citroen als vulling ook.) De oven wordt voorverwarmd op de hoogste stand. De vogel gaat een half uur in de oven bij die temperatuur (in een braadslee). Dan komen er gehakte groenten bij en gaat de slee voor nog eens tien minuten terug in de oven. Hierna voeg je een flinke scheut witte wijn toe aan de groenten in de braadslee en wordt de temperatuur terug gedraaid naar 150 graden. Het hoen moet dan nog een ruim half uur garen.

Over het parelhoen moet ook nog geschreven worden. Het is een bijzonder beestje. Het kweken van die vogels vindt eigenlijk altijd min of meer verantwoord plaats, alleen al daarom zijn ze aanbevelenswaardig. Het vlees is iets donkerder dan kip, en het smaakt “intensiever”.

© paul

Mootje zalm met een saus van verse tuinkruiden…

zalm 002

Het is al een paar dagen stralend mooi voorjaarsweer, zonnig en, uit de wind, zelfs warm. Dan krijg ik zin in verse kruiden, groene groenten. Er is nog niet zo heel veel groente van “de koude grond” dus behelpen we ons met een krop sla. Gewoon een hele krop, gewoon uit Nederland, daarover een kleine rode ui in heel dunne ringetjes gesneden. Ik maakte de sla aan met superolijfolie (uit Toscane, dat wel), een beetje vers citroensap, peper en zout.

Daarbij een gewoon mootje zalm.
Bestrooien met peper en zeezout en even losjes door wat bloem wentelen (er mag alleen een filmpje bloem achterblijven  rondom de zalm).
De mootjes snel bakken in wat olie, aan beide kanten lichtbruin.

En daar wilde ik een saus bij maken, een mooie kruidensaus. Mijn gedachten gingen naar de Frankfürter Grüne.
Maar er in onze tuin zijn nog niet alle benodigde kruiden te vinden.
Ik besloot dus maar een saus te maken met wat er nu wel groeit; tijm, peterselie, bieslook, basilicum.

Groene voorjaarskruidensaus;
3 eetlepels mayonaise (zelfgemaakt)
2 eetlepels room
2 hardgekookte eieren, heel fijngehakt
1 eetlepel kappertjes (uit een potje, ingelegd in azijn)
2 eetlepels fijngeknipte bieslook
1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
1/2 eetlepel fijngehakte tijm
1 eetlepel fijngehakte basilicum (Niet uit de tuin, maar gekocht in een pot. Goed verzorgen en ze groeien weken in de vensterbank)
wat peper en naar smaak wat zout.

Roer de room door de mayonaise en schep er vervolgens de eikruimels, de kappertjes en de kruiden door.
Eventueel wat zout en peper toevoegen.

Een paar gekookte aardappeltjes erbij, ook ruim bestrooid met verse peterselie.

Stukje kaas toe.
En espresso!

©ellen.

Aspergemarkt, Historische optocht en Café Dientje Gemert 2008…

aspergemarkt 015

Het was een prachtige dag vandaag. De aspergemarkt, de Historische optocht, beter weer had men niet kunnen wensen. Natuurlijk was Het Ministerie er ook, er is altijd iets te leren, te proeven, te genieten.
Midden op het Ridderplein waren zelfs echte aspergebedden aangelegd om te laten zien hoe deze supergroente nu precies groeit.

Een van de telers gaf mij uitleg;
In de rechterhand het wortelstelsel van de asperge. Op de foto misschien wat minder duidelijk, maar bovenop de worteltjes zie je al de aanzet voor de toekomstige asperge. Er komen er vier á vijf uit zo’n plant. Niet tegelijk, maar de één na de ander.

Op de foto de asperge mét wortelstelsel.

En natuurlijk proefde Het Ministerie van de diverse aspergegerechten;

aspergemarkt 009    aspergemarkt 010

Kalfsvlees met asperges, een mousse van asperges en Hollandse garnaaltjes. Wij vonden het lekker! Er was nog veel meer te proeven, asperges uit de wok, – met garnalen , – op een brioche enzovoorts.
Alles begeleid door een mooi glas Pinot uit de Elzas.

Intussen begon de Historische optocht langs te trekken. Wij dronken ons glas leeg en keken naar de paarden, de kinderen op klompen, de scharensliep, de wethouder met zijn koeien, de turfstekers, de landlopers, de Grûn en de Rooi Skût en natuurlijk de Bavaria Bierwagen. Er was helaas geen plaats om een goeie foto te maken van deze prachtige bierwagen. De bierwagen wordt getrokken door zes forse paarden, opgetuigd met veel koper en bellen. Prachtig om te zien en te horen!

aspergemarkt 062

Maar Het Minsterie moest verder, naar het feestje van Jan, de kleinzoon van Dientje. Hij vierde vandaag met personeel en klanten het twee-jarig bestaan van zijn café.
Speciaal voor Jan een Gildegroet van de Rooi Skût. Jan genoot er zichtbaar van!

aspergemarkt 058

Waarna binnen, in het café, ons nog een fantastisch optreden te wachten stond van de Dames Mik, de Gemertse bakkersdochters.
Zij brachten voor deze speciale dag zelfs een nieuw lied,  een Jodel voor Jan en Café Dientje…

Wat een dag!!!

Thuisgekomen nog een prima maaltijd gemaakt: Parelhoen uit de oven, maar daarover morgen meer…
Nu eerst een rondje met de hond langs kerk en kasteel.

© ellen

Ni Zan, Bamboe en andere genoegens…

 

bamboe

Prachtig runderstoofvlees had Ellen uit de vriezer gelegd. Een ingelaste baby-sit-klus zorgde er echter voor dat het vlees pas laat kon worden opgezet. Het was dus eenvoudigweg niet op tijd gaar. En om te voorkomen dat het avondeten gelijk ging vallen met het moment dat ik naar mijn werk zou vertrekken, besloten we het vlees te bewaren voor de maaltijd van de volgende dag. Voor vanavond bezochten we de Afhaalchinees in de Molenstraat. Enfin…, het eten was voedsel, en dat was dan dat. Traditiegetrouw laat ik in het geval van Afhaalchinees een andersoortig plaatje achter op dit web-log. Een plaatje waar ik plezier aan beleef, en hopelijk jij ook.

Bamboebladeren heet deze inktschildering op papier. Hij werd gemaakt rond 1369 door de schilder Ni Zan die leefde van 1306 tot 1374, dus onder de Yuan-dinastie en de eerste jaren van de Ming-dinastie. Ni Zan stond vooral bekend als landschapsschilder, maar als een soort tweede vakspacialisatie had hij het schilderen van bamboe.

Het getoonde blad is 30 bij 30 centimeter. De afbeelding loopt af aan de onder- en bovenkant, je mag ervan uitgaan dat de tekening oorspronkelijk groter is geweest.  De begeleidende tekst van het museum waar dit blad zich bevindt (Freer Sackler) spreekt van de sobere, uitsparende stijl van Ni Zan. Eén, twee bamboetakken in diverse grijstonen tegen een lege achtergrond. Maar dít blad staat helemaal vól! De randen zijn bestempeld alsof er een kind bezig is geweest. Geen stukje mocht onbenut blijven. En verder staan er teksten op het blad. De tekst links boven is in ieder geval later toegevoegd door de dichter Qian Weishan. De eerste regel luidt: “Mijn oude vriend wist hoe hij bamboe moest schetsen…”

Wat is er nu eigenlijk van de schilder zelf? Alleen de tekening, of ook die overdaad aan stempels? (Eén of twee stempels horen er op zo’n blad te staan. Maar twintig?…) En die tekst rechts, is die origineel? De linkse tekst in ieder geval niet, wisten we al. Vreemd, raadselen. Toch vind ik het een prachtig blad, de bamboeschildering én alle “vervuiling” erom heen. Het wordt welhaast barok…

© paul

Aspergemarkt en historische optocht in Gemert…

PICT0014

Wie nu eens wil proeven hoe heerlijk de Brabantse asperges zijn zou morgen kunnen afreizen naar het dorp waar wij wonen; Gemert. Morgen wordt in ons dorp de jaarlijkse aspergemarkt gehouden.
Acht aspergetelers’ uit de gemeente Gemert-Bakel, verenigd in het samenwerkingsverband Vrije Heerlyckheid Asperges organiseren de markt. Natuurlijk zijn er asperges te koop, kersvers gestoken, maar er je kunt er ook aspergehapjes proeven, een glas wijn drinken of kijken hoe zo’n schilmachine werkt. Plaatselijke beroemdheden gaan met elkaar de strijd aan wie het snelste en het beste met de hand kan schillen en er zijn nog veel meer activiteiten rondom de asperge.
De markt wordt gehouden vanaf 11.00 uur op het Ridderplein.

Het Boerenbondsmuseum Gemert organiseert deze zondag voor de vijfde maal een Historische optocht. Dit jaar heeft de optocht het thema “Zoals ut vrûger war” meegekregen. 70 deelnemende groepen geven een indruk van het leven in ons dorp aan de rand van de Peel zo’n 100 jaar geleden. Ketellappers, marskramers, landlopers, toddelboeren en scharensliep trekken langs in fraaie karren, rijtuigen of gewoon te voet.

PICT0041     PICT0039

PICT0075    PICT0044

De optocht vertrekt om 14.00 uur vanaf het Ridderplein in Gemert.

En wie daarna nog niet genoeg kan krijgen van ons mooie dorpje moet beslist even naar Café Dientje Daar wordt vanaf 15.00 uur met een spetterend optreden van de Dames Mik het twee-jarig bestaan gevierd!

© ellen.