KALFSBIEFSTUKJE MET SALIE…

Het wordt hier echt een huishouden van Jan Steen, een grote bende, geen tijd om op te ruimen, elke dag iets anders wat snel éérst moet, maar natuurlijk eten tussendoor. Koken kan ook heel snel en toch lekker en gezond. We waren bijna bezweken voor Chinees of pizza, maar zelf koken gaat soms nóg sneller.

We aten een kalfsbiefstukje: om en om bakken. Leg het vlees dan op een bord, onder folie, zodat het even kan rusten en warm blijft. Bij het braadvocht een paar blaadjes verse salie voegen en een scheut witte wijn. Even laten inkoken, het vlees op de borden schikken en er een lepeltje van de saus over scheppen.

Intussen de spinazie met een teentje knoflook in een platte pan even aanbakken en smoren.

Er waren nog wat aardappeltje van gisteren over die heb ik verwarmd. Plakje ham snel aanbakken en bij het vlees schikken.

Stukje kaas toe. Geen espresso, te laat, dan slaap ik niet meer.

 Al het gedoe begon vandaag natuurlijk met het nieuwe beeldscherm. We hadden er vorige week al een besteld, maar de Tandarts was in grote nood en kreeg het voor ons bedoelde scherm. Een tandarts zonder beeld dat gaat echt niet! Wij waren dus vandaag pas aan de beurt. Na een lange dag werken nog even een scherm loskoppelen en een nieuw, plus boxen en hoe heet zo’n ding installeren, dat valt niet mee. en waarom zitten er nog steeds zoveel stekkertjes en snoeren aan die dingen? Je zou zeggen dat in deze tijd van moderne technologische hoogstandjes, alles toch wel draadloos kan.

Maar goed, alles werkt weer, we hebben nu ook fantastisch geluid en in het weekend ga ik bedenken wat ik voor de vrijwilligers van de Wereldwinkel ga koken.

Heeft iemand nog een goeie tip voor een lekkere maaltijd voor 25 personen?

© ellen

KINDKOK EN DE SLAK…

Al een paar keer afgelopen jaar hebt je haar op het Ministerie voorbij zien flitsen, maar echt voorgesteld hebben we haar, geloof ik, nog niet. Het is Julia, de Kindkok (niet te verwarren met het Kind!).

Het bijzondere aan Julia is dat ze (anders dan de meeste kinderen) eigenlijk voor alles in is wat maar met voedsel van doen heeft. Ook is ze op elk gepast moment inzetbaar; of het nu slagroom kloppen, broodjes maken dan wel eieren bakken betreft. Het Ministerie zal nog vaak en graag van haar diensten gebruik maken.

Een van Julia’s favoriete bezigheden in Luxemburg is spelen met wijngaardslakken. Het Ministerie zal haar binnenkort leren hoe je ze klaar maakt.

©  paul

KOOLSALADE EN LAMSKARBONAADJES….

 

 Vandaag al wat aan het weblog gesleuteld, zoals je ziet verandert het nu per minuut. allemaal leuk en wel maar er moet ook gewoon gegeten worden en natuurlijk opgeschreven wat er gegeten is.

Waren we net klaar met eten toen Neel belde, hoe doe jij nou??? Nou dat wist ik, maar meer ook niet. Toen moest Neel mij weer helpen enzovoorts…

Het wordt dus wat later vandaag, intussen mis ik Wouter Klootwijk ook nog, maar die kan ik gewoon op de computer kijken (als het programa tenminste niet wéér uitgesteld wordt wegens debatten met mevrouw Verdonk!!!

Koolsalade vandaag; koop witte kool, en dat mag nu juist weer wél uit een zakje. We wisten al dat kool van nature antioxidanten bevat, men heeft nu ook nog ontdekt dat kool extra antioxidanten ontwikkelt als ze beschadigd (gesneden dus) worden. Mooi meegenomen!

Bestrooi de gesneden kool met wat grof zeezout, laat de groente zo een kwartiertje staan en spoel ze vervolgens onder koud water af. Goed uit laten druipen en op een schaal schikken.

Meng er dan een in ringen gesneden ui, een paar tomaatjes, een paar olijven en een handjevol vers gehakte peterselie, selderij, tijm en basilicum door.

Maak een dressing van een paar lepels olijfolie met citroensap en versgemalen zwarte peper, en verdeel de dressing over de salade. Voila! Gezond, goedkoop en lekker!

Wij aten er lamskarbonaadjes bij; even bakken in de olie en op het laatst een paar grofgesneden teentjes knoflook toevoegen met wat van de gehakte tuinkruiden (over van de salade). Opdienen met een schijfje citroen.

Een stukje kaas toe, onze grootgrutter heeft Morbier in de aanbieding, redelijk van smaak.

En espresso!

HEMELVAARTDAG IN LUXEMBURG…

Ik moet nog heel erg wennen aan de gebruiksaanwijzing van het nieuwe web-log! Het lukt me nog allemaal niet zo best om ermee te werken, en ik heb niet echt de tijd om me erin te verdiepen. Mijn verontschuldigingen voor de slechte lay-out, ik hoop in de loop van deze week toch e.e.a. te verbeteren. Ook Paul en de Jongste Bediende zijn even sprakeloos, net een nieuwe techniek onder de knie, en dan verandert alles weer. Dat wordt een avondje scholing!

In de tussentijd ga ik gewoon door met de verhalen, het moet toch ergens beschreven worden zo’n lang weekende! We waren met 15 mensen, waarvan 4 kinderen onder de 12, en nog eens 4 honden! Natuurlijk moet dat allemaal eten, drinken, enzovoorts. En het regende en regende…

Wij gaan met deze groep vrienden al sinds 1985 het “hemelvaartweekend” samen naar Luxemburg. De eerste jaren puur uit geldnood, we hadden niet veel geld en wilden toch eens ‘weg’. Een goedkope, rustige camping in een klein dorpje. Ver van alle vakantiegangers. Niet al te ver van onze woonplaats, in een prachtige omgeving. We gaan er wandelen, fietsen, in een klein riviertje poeliën. We bespreken er de hele wereldpolitiek, we zwetsen en kletsen. En natuurlijk genieten we van de lekkere dingen die de omgeving te bieden heeft; de wijn, de champagne, de ham, kaasjes en nog veel meer.

Traditie is elk jaar de grote vlooienmarkt in het naburige, kleine dorpje Tuntange. De markt wordt georganiseerd door de school van Tuntange, de kinderen en de ouders. Het hele dorp zet zich in om er een echt feest van te maken. De opbrengst van het feest gaat naar een goed doel. In Luxemburg betekent feest; grillen en bier en champus.

Ook dit jaar was alles zoals verwacht,(behalve een zonnetje) we kopen wat, drinken wat in de feesttent, we eten een karbonaadje, gaan weer even terug in het gemeenschapshuis waar de vlooienmarkt gehouden wordt, terwijl één van ons op de nieuw gekochte schatten past. Een waar feest. Ook dit jaar was de aankoop bijzonder, de champus heerlijk en hebben we ons allemaal kostelijk vermaakt.

Op dit soort plaatselijke feesten is altijd een ‘gril’ waar je heerlijke gegrilde karbonaadjes kunt kopen. Het vlees is prima gegrild, goed van kwaliteit. Luxemburgers zijn heel goed in grillen op houtskool! De karbonaadjes worden geserveerd tussen slecht witbrood; twee sneden met het vlees ertussen. Het vlees eet je op, het brood dient als servet.

.© ellen

EENDENWORSTJES…

 

We zijn weer thuis! We zijn met vrienden een lang weekeinde in Luxemburg geweest, het was ook daar, zoals overal, regen regen en nog eens regen. Daarover later, eerst maar even gewoon “wat eten we vandaag”;

Vandaag meegebrachte eetwaar voor Paul, eendenworstjes. Allelei delen van de eend in stukjes gesneden, niet fijngemalen dus, en dat in een worstje. Je kunt de worstjes bakken of grillen of op de barbeque grillen. Het is hier nog steeds geen weer voor buitenactiviteiten dus gewoon in de koekenpan. Ik ben niet zo dol op de worstjes en at een biefstukje. We aten doperwtjes met knoflook bij en een  flinke salade en frietjes.

De doperwtjes (uit de diepvries, er zijn helaas nog geen verse te krijgen hier) smoren in een beetje olijfolie. In de olie eerst een teentje knoflook glazig bakken en dan de erwtjes erbij doen.

Een stukje kaas toe, ook in Luxemburg gekocht. En espresso

VAKANTIE…

Het Ministerie was een paar dagen naar Luxemburg. Ook de Jongste Bediende was mee zodat er even geen schrijfsels te lezen waren. Vanaf vanavond kun je  weer elke dag lezen wat er gegeten en gedronken wordt op het Ministerie. Ook het verslag van onze korte vakantie kun je vanavond lezen. Eén ding kan ik wel vast vertellen; het was héél nat in Luxemburg!

© ellen

EUROPEES LOGO BIOLOGISCHE PRODUCTEN…

Biologische producten krijgen een Europees logo, eventueel naast een eigen keurmerk. De ministers van landbouw van de EU-landen zijn daar positief over. Dat bleek bij een vergadering van de ministers in Brussel. Het logo bestaat uit twee graanhalmen die naar elkaar buigen. Het moet biologische producten herkenbaar maken voor consumenten als die in een ander EU-land inkopen doen.

Eurologo

Al in  maart 2000 werd een logo voor biologische producten goedgekeurd door de Europesche ministers van landbouw.

landbouw

In maart 2000 heeft de Europese Commissie een logo goedgekeurd met de tekst ‘Biologische landbouw – EG-controlesysteem’ [verordening EEG nr 2092/91. (Geconsolideerde tekst)],dat producenten op vrijwillige basis kunnen gebruiken als bij controle is gebleken dat hun systemen en producten voldoen aan de bepalingen van de EU-verordeningen. Consumenten die producten met dit logo kopen, kunnen erop vertrouwen dat:

  • ten minste 95% van de ingrediënten van het product op biologische wijze zijn geproduceerd;
  • het product voldoet aan de voorschriften van de officiële controleregeling;
  • het product in een gesloten verpakking rechtstreeks van de producent of bereider komt;
  • het product de naam van de producent, de bereider of de verkoper draagt, alsmede de naam of code van het controleorgaan.

Een goede ontwikkeling vind dit Ministerie!

© ellen

ROLLETJES VARKENSVLEES MET SALIE…

Vandaag varkensvlees met salie.

Een prima combinatie, varken en salie, ook voor grote stoofschotels van varkensvlees is het lekker om wat verse salie toe te voegen.

Varkensvlees met salie;

4 lapjes varkensvlees

4 plakken Parmaham, niet te dun gesneden

1 bolletje mozzarella van 150 gram, in 8 plakjes gesneden

8 blaadjes salie.

Voor dit gerecht klop je varkensschnitsels plat. ( neem huishoudfolie en leg de schnitsel ertussen, klop met een vleeshamertje het vlees helemaal plat)

Leg de platgeklopte lapjes vlees op een plank en strooi er zout en peper over, dan een plak Parmaham, twee salieblaadjes, twee plakjes mozarella erop.  Rol het geheel voorzichtig op en steek vast met een prikkertje.

De vleesrolletjes in een beetje boter in een platte pan, rondom bruin braden in ongeveer 10 minuten.

Maak tomatensaus met wat witte wijn, schep de vleesrolletjes in een ovenschotel, giet de tomatensaus erover en zet de schotel nog 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Wij aten er taglatella verde bij, We dronken een glas Riesling.

En espresso.

GEEN ETEN WEGENS VERHUIZING…

Ellende alom. Ik dacht even snel de nieuwe lay-out te veranderen, te bekijken hoe en wat, maar dat valt tegen. Ik ben bang dat ik hulp nodig heb. Vervelend want ik heb het al druk met andere dingen en kan eigenlijk ook de tijd niet nemen om alles eens rustig te bekijken. Nog erger is; waar dit weblog over gaat; Eten…. Dat schiet er bij in vandaag.

Paul heeft snel wat soep gemaakt; er was kippenbouillon, een kilo asperges ( stukjes) erbij gaar koken en pureren. (haal een paar mooie stukjes uit de bouillon en voeg die na het pureren weer toe. Strooi er voor het opdienen wat kaas over.

Zelfs geen espresso toe vandaag.

Morgen beter hoop ik, blijf kijken en lezen, het komt vast weer goed. Ik rommel nog wel een uurtje door.

© ellen